Zupa krem z pieczonej papryki i pomidora
W sklepach pojawiła się już rozsądna cena papryk, z której można przyrządzić różne pyszności. Ja postanowiłam ugotować z niej zupę krem, ale z dodatkiem pieczonego pomidora i ostrych papryczek. Wyszło na prawdę świetnie, polecam!!!
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
3 pomidory malinowe
3 ząbki czosnku
1 l bulionu
3 małe ostre papryczki
kilka liści bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 kulka mozzarelli do podania
Wykonanie:
Papryki i pomidory umyć, osuszyć. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i przeciąć na pół, z pomidorów wyciąć łyka, naciąć je u góry i u dołu, żeby łatwiej ściągało się skórkę. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej papryki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni.
Po ok. 25-30 minutach obrócić papryki na drugą stronę i dołożyć pomidory oraz czosnek.
Całość pozostawić w piekarniku jeszcze przez 20-25 minut.
Upieczoną paprykę przełożyć do miski, górę przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Pomidory oraz czosnek również przestudzić. Zarówno z pomidorów, jak i papryki ściągnąć, wrzucić je do garnka, zalać bulionem, wrzucić tymianek, upieczony czosnek (bez łupinek) oraz papryczki.
Gotować 15 minut, pod koniec wrzucić listki bazylii.
Całość zblendować, podawać z plastrami mozzarelli i bułką.
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
3 pomidory malinowe
3 ząbki czosnku
1 l bulionu
3 małe ostre papryczki
kilka liści bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 kulka mozzarelli do podania
Wykonanie:
Papryki i pomidory umyć, osuszyć. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i przeciąć na pół, z pomidorów wyciąć łyka, naciąć je u góry i u dołu, żeby łatwiej ściągało się skórkę. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej papryki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni.
Po ok. 25-30 minutach obrócić papryki na drugą stronę i dołożyć pomidory oraz czosnek.
Całość pozostawić w piekarniku jeszcze przez 20-25 minut.
Upieczoną paprykę przełożyć do miski, górę przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Pomidory oraz czosnek również przestudzić. Zarówno z pomidorów, jak i papryki ściągnąć, wrzucić je do garnka, zalać bulionem, wrzucić tymianek, upieczony czosnek (bez łupinek) oraz papryczki.
Gotować 15 minut, pod koniec wrzucić listki bazylii.
Całość zblendować, podawać z plastrami mozzarelli i bułką.
Pycha!!!
Pyszna zupa i jeszcze z mozarelą mniamm :) Gdy pieke warzywa owijam je w folię aluminiową, czosnek obrany również. Polecam na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam :)
UsuńPrzepiękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJedna z lepszych zup :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMi również bardzo posmakowała :)
Usuńwspaniała zupa, muszę i ja taką robić
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam ;)
UsuńUwielbiam takie aromatyczne zupy z sezonowych warzyw. Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakie zupy są pyszne :)
Usuńmniam! To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak, było pysznie :)
UsuńO! jakie pyszność ;) a dziś oglądałam pewien program, gdzie przygotowywano podobną zupkę i nabrałam ochoty na takie właśnie smaki :)
OdpowiedzUsuńJesienią jak najbardziej smakują takie zupki :)
UsuńBardzo apetyczna zupa, pieczone warzywa mają fajny intensywny smak, więc zupa też musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, zupy z pieczonych warzyw są pyszne :)
Usuńjestem przekonana, że ta zupa jest smaczna!
OdpowiedzUsuńNawet bardzo smaczna ;)
UsuńYummy, uwielbiam takie zupy z papryki. :-)
OdpowiedzUsuńMi też bardzo przypadła do gustu :)
UsuńAle fajna zupka, muszę ją kiedyś wypróbować :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńJa z mozzarellą podaję pomidorową. Jest to jedno z najlepszych połączeń. Kiedyś wkroję do takiej :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować dać mozzarellę do pomidorowej :)
UsuńAleż ta zupka cudownie wygląda! Uwielbiam pomidorową, z mozarellą jeszcze nie jadłam, ale pomysł mi się bardzo, ale to bardzo podoba :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńUwielbiam takie zupy, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńI rozgrzewające ;)
UsuńRobię podobny krem, chociaż papryka u mnie to jedynie dodatek - muszę wypróbować tej wersji. Zakładam, że jest jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńTa wersja jest na prawdę super, polecam ;)
Usuń