Danie chińskie z makaronem Chow Mein
Takie dania mogłabym jeść bez końca. Są kolorowe i jest w nich mnóstwo warzyw, które nigdy mi się nie nudzą. Przyrządza się je w miarę szybko, a podczas ich konsumowania na twarzach najbliższych jest uśmiech :) Polecam!!!
Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 słoiczek kukurydzy mini-kolby w zalewie
25g grzybów mun
60 dkg piersi z kurczaka
2 marchewki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju sezamowego
700 ml wody przegotowanej
Wykonanie:
Kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić go solą i pieprzem, przemieszać i odstawić "do przegryzienia". Marchewki obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół i pociąć na paski. Grzyby mun ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Mini-kukurydze wyciągnąć z zalewy, odsączyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, podsmażyć.
Następnie dodać paprykę, grzyby, marchewkę i kukurydzę.
Całość zalać przygotowaną wcześniej marynatą z oleju sezamowego, sosu sojowego, cynamonu, imbiru pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej, przemieszać. Zalać przegotowaną wodą, przykryć i dusić ok. 30 minut.
Pod koniec dodać ugotowany chwilę wcześniej makaron, w razie potrzeby doprawić solą.
Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 słoiczek kukurydzy mini-kolby w zalewie
25g grzybów mun
60 dkg piersi z kurczaka
2 marchewki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju sezamowego
700 ml wody przegotowanej
Wykonanie:
Kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić go solą i pieprzem, przemieszać i odstawić "do przegryzienia". Marchewki obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół i pociąć na paski. Grzyby mun ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Mini-kukurydze wyciągnąć z zalewy, odsączyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, podsmażyć.
Następnie dodać paprykę, grzyby, marchewkę i kukurydzę.
Całość zalać przygotowaną wcześniej marynatą z oleju sezamowego, sosu sojowego, cynamonu, imbiru pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej, przemieszać. Zalać przegotowaną wodą, przykryć i dusić ok. 30 minut.
Pod koniec dodać ugotowany chwilę wcześniej makaron, w razie potrzeby doprawić solą.
Pycha!!!
Bardzo apetyczne danie. Takie smaki właśnie bardzo lubię i chętnie bym zjadła porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńFajne sa te mini papryczki :)
OdpowiedzUsuńMartusiu ja również takie dania mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, najbardziej podoba mi się dodatek mini kukurydzy :)
OdpowiedzUsuńIle kolorów na talerzu - to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne danie :) Muszę w końcu spróbować makaron chow mein ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Aż ślinka cieknie. Lubię takie dania, przede wszystkim za sposób przygotowania. Są pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńMmm, z przyjemnością zjadłabym taki kolorowy obiad :)
OdpowiedzUsuńVery delicious recipe. I love it so much.
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuń