Ciasto amerykańskie
Skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia... Jadałam już podobne ciasta, które nazywane były "salcesonem" :) Zapewne ile przepisów, tyle nazw - jesteśmy baardzo kreatywni ;) Jedno jednak jest pewne ciasto jest pyszne i wilgotne. Nie sprawi też problemów tym, którzy nie mają daru do pieczenia ;) Polecam!!!
Składniki:
3 jajka
3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
po 1 garści orzechów włoskich rodzynek
4 jabłka
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, po chwili dodać olej, dalej ucierać.
Następnie dodać mąkę pomieszaną z kakao, sodą i cynamonem, przemieszać. Na końcu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki oraz orzechy włoskie posiekane na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Gotową masę wyłożyć na tortownicę (średnica 26 cm) wysmarowaną tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Składniki:
3 jajka
3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
po 1 garści orzechów włoskich rodzynek
4 jabłka
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, po chwili dodać olej, dalej ucierać.
Następnie dodać mąkę pomieszaną z kakao, sodą i cynamonem, przemieszać. Na końcu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki oraz orzechy włoskie posiekane na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Gotową masę wyłożyć na tortownicę (średnica 26 cm) wysmarowaną tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!
Inna nazwa tego ciasta to chyba wiewiórka :) Nie jadłam ale wygląda smacznie i wpasowuje sie w jesienny klimat ;)
OdpowiedzUsuńach te jabłuszka, jak się pięknie wybijają :)
OdpowiedzUsuńNie znam takiego ciasta, ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńolej...trzeba go dodać...a w przepisie nie ma ilości oleju...proszę o odpowiedż..pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńJuż zaktualizowałam... Dziękuję, zapomniałam o tak ważnym składniku :)
UsuńBardzo fajne ciasto mam podobne w starym zeszycie pysznosci
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho! :) Jest takie fajne wilgotne :) Idealne do kawki.
OdpowiedzUsuńLubię bardzo takie ciasta. Do kawki w sam raz.
OdpowiedzUsuńmam podobny przepis z bardzo starego numeru "Poradnika Domowego", bardzo aromatyczne, na jesień idealne
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto i również jako je pod różnymi nazwami, ale nazwa to tylko nazwa, a ciasto jest genialne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten placek
OdpowiedzUsuńsuper wygląda!
OdpowiedzUsuńBez oleju to chyba jabłecznik włoski 😁
OdpowiedzUsuńTeż robię to ciasto, jest wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Takie ciasta jesienią to zawsze dobry pomysł :D
OdpowiedzUsuń