Roladki schabowe z pieczarkami i mozzarellą
Od momentu, kiedy dostałam paczkę z produktami firmy JAMAR w mojej głowie narodziło się mnóstwo pomysłów na nowe dania. Dziś kolejne, tym razem z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Wyszło pysznie i ostro. Sami spróbujcie!!! Szczerze polecam :)
Składniki:
80 dkg schabu
1/2 kg pieczarek
1 średnia młoda cebula
3 ząbki czosnku
1duża papryka chili
3 małe papryczki chili (z własnej uprawy ;))
400 ml bulionu
700 g passaty pomidorowej JAMAR
30 dkg mozzarelli w plastrach
sól, pieprz do smaku
kilka listków laurowych
oregano do posypania
olej i masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki obrać, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na niezbyt duże kawałki. Masło klarowane rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę, przyrumienić. Następnie dodać pieczarki, podsmażyć, na koniec doprawić solą i pieprzem, przestudzić.
Czosnek obrać, papryczki opłukać i pozbawić ogonków. Zarówno czosnek, jaki i chili drobno pokroić. Do garnka wlać troszkę oleju,wrzucić paprykę i czosnek, podsmażyć.
Następnie dodać passatę, bulion i liście laurowe, zagotować. Zostawić na małym ogniu na ok. 30 minut do małego zredukowania.
Schab pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Każdy plaster oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, ułożyć na desce, położyć na nim 3/4 plastra mozzarelli i łyżkę pieczarek, zwinąć (można spiąć wykałaczkami). Postępować tak samo z resztą schabu.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim roladki i włożyć je do sosu pomidorowego.
Całość przykryć i włożyć na 1 godzinę 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (25 minut przed końcem posypać pozostałą mozzarellą pokrojoną w plastry i oregano).
Podawać z surówką i ziemniakami.
Składniki:
80 dkg schabu
1/2 kg pieczarek
1 średnia młoda cebula
3 ząbki czosnku
1duża papryka chili
3 małe papryczki chili (z własnej uprawy ;))
400 ml bulionu
700 g passaty pomidorowej JAMAR
30 dkg mozzarelli w plastrach
sól, pieprz do smaku
kilka listków laurowych
oregano do posypania
olej i masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki obrać, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na niezbyt duże kawałki. Masło klarowane rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę, przyrumienić. Następnie dodać pieczarki, podsmażyć, na koniec doprawić solą i pieprzem, przestudzić.
Czosnek obrać, papryczki opłukać i pozbawić ogonków. Zarówno czosnek, jaki i chili drobno pokroić. Do garnka wlać troszkę oleju,wrzucić paprykę i czosnek, podsmażyć.
Następnie dodać passatę, bulion i liście laurowe, zagotować. Zostawić na małym ogniu na ok. 30 minut do małego zredukowania.
Schab pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Każdy plaster oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, ułożyć na desce, położyć na nim 3/4 plastra mozzarelli i łyżkę pieczarek, zwinąć (można spiąć wykałaczkami). Postępować tak samo z resztą schabu.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim roladki i włożyć je do sosu pomidorowego.
Całość przykryć i włożyć na 1 godzinę 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (25 minut przed końcem posypać pozostałą mozzarellą pokrojoną w plastry i oregano).
Podawać z surówką i ziemniakami.
Pycha!!!
Martuś teraz wiem co zrobie na obiad bo pysznie wygląda aż slinka leci
OdpowiedzUsuńNa prawdę godne polecenia :)
UsuńSuper, to musiał być pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, było mega pysznie :)
UsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńTakie dania to mój ulubiony sposób na mięsko na obiad :)
OdpowiedzUsuńMi też bardzo posmakowało :)
UsuńŚwietny pomysł na smacznie nadziane roladki.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńŚwietnie to wymyśliłaś. Bardzo oryginalny pomysł i z pewnością pyszne danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Tak, było pysznie
UsuńRoladki bardzo lubię :D Te wyglądają pysznie i fajny pomysł z passatą - w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, a passata to bardzo wygodny sposób na zrobienie sosu ;)
UsuńUwielbiam takie roladki :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, polecam :)
UsuńPyszny pomysł na roladki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu ;)
UsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, że uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na niedzielny obiad. :-)
OdpowiedzUsuń