Placki z czerwonych ziemniaków

Ostatnio na targu w moim rodzinnym miasteczku pojawiły się młode czerwone ziemniaki, ponoć idealne na placki ziemniaczane. Tak były zachwalane przez osobę sprzedającą, że nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Placki wyszły świetne i mega chrupiące. Teraz tą odmianę mogę polecić sama :) Wypróbujcie!!!

Składniki:
1 kg czerwonych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula
1 papryka chili
1/2 szkl. mąki (ja blendowałam ziemniaki, więc masa była trochę rzadsza, jeśli trzecie je na tarce, będziecie potrzebować troszkę mniej mąki)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:
Papryczkę umyć, pozbawić ogonka. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, wrzucić do blendera, dołożyć cebulę i papryczkę, zblendować.
Następnie dodać jajko, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Przemieszać. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać ze śmietaną lub gulaszem.
Pycha!!!

18 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Nie znam czerwonych ziemniaków, ciekawa jestem smaku placków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl4 sierpnia 2017 18:01

      Smakują tak samo, jak zwykłe, tyle że są bardziej chrupiące :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł z tym blendowaniem ziemniaków. Zawsze tarłam na tarce, ewentualnie robot tarł, ale w blenderze nie robiłam :) Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl4 sierpnia 2017 18:03

      No właśnie mi się nie chciało trzeć, a nie mam takiej przystawki do robota. Postanowiłam więc zblendować. Lenistwo matką wynalazków ;)

      Usuń
  3. Placki ziemniaczane mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl4 sierpnia 2017 18:05

      Ja też bardzo lubię ;)

      Usuń
  4. Placków jeszcze z nich nie robiłam. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki moje ulubione ja w blenderze robiłam - raz przez pomyłkę dosypałam płatków owsianych i też byly super

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki prezentują się bardzo kusząco :D Czerwonych ziemniaków jeszcze nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl4 sierpnia 2017 18:10

      Czerwoną mają tylko skórkę, w środku wyglądają jak normalne. Na placki ziemniaczane nadają się idealnie :)

      Usuń
  7. Placki wyglądają bardzo apetycznie. Akurat dzisiaj na obiad też miałam placki ziemniaczane, ale z "normalnych" ziemniaków. O czerwonych ziemniakach jeszcze nie słyszałam i się zastanawiam, gdzie w mojej okolicy mogłabym takie kupić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta papryczka chili to świetna myśl!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placki ziemniaczane.  

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziekuje bardzo za przepis! Wyszly wspaniałe! Polecilam juz paru osoba ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje bardzo za przepis! Wyszły wspaniale! Juz paru osobą go poleciłam razez ze strona.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger