Gulasz z wołowiny na ostro
Już od jakiegoś czasu miałam zamiar przyrządzić gulasz z wołowiny na ostro, który podałabym z młodymi ziemniaczkami lub plackami. Chęć na taki obiad była silniejsza i pomimo panującego na dworze upału danie wylądowało na naszym stole w porze obiadowej. Było pysznie, polecam!!!
Składniki:
75 dkg wołowiny zrazowej
2 młode cebule
1 1/2 zielonej papryki
3 łyżeczki przecieru
1 papryka chili
1 l bulionu
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka mąki do oprószenia mięsa
sól, pieprz do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
kilka listków laurowych, gałązek rozmarynu i tymianku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i mąką, przemieszać.
Wrzucić je na rozgrzany olej, posypać paprykami, dodać rozmaryn, tymianek i liście laurowe i podsmażyć.
Wyciągnąć mięso na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną wg uznania cebulę, paprykę zieloną i chili (wraz z pestkami), pod koniec smażenia dodać przecier, przemieszać, dodać mięso.
Całość zalać bulionem, zagotować, przykryć pokrywką i wstawić na 1.5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Przed podaniem zaklepać mąką (jeśli będzie taka konieczność). Podawać z młodymi ziemniakami i surówką lub plackami ziemniaczanymi.
Składniki:
75 dkg wołowiny zrazowej
2 młode cebule
1 1/2 zielonej papryki
3 łyżeczki przecieru
1 papryka chili
1 l bulionu
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka mąki do oprószenia mięsa
sól, pieprz do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
kilka listków laurowych, gałązek rozmarynu i tymianku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i mąką, przemieszać.
Wrzucić je na rozgrzany olej, posypać paprykami, dodać rozmaryn, tymianek i liście laurowe i podsmażyć.
Wyciągnąć mięso na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną wg uznania cebulę, paprykę zieloną i chili (wraz z pestkami), pod koniec smażenia dodać przecier, przemieszać, dodać mięso.
Całość zalać bulionem, zagotować, przykryć pokrywką i wstawić na 1.5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Przed podaniem zaklepać mąką (jeśli będzie taka konieczność). Podawać z młodymi ziemniakami i surówką lub plackami ziemniaczanymi.
Pycha!!!
Wołowina to jedno z moich ulubionych mięs :) Twój gulasz wygląda tak pysznie, że aż się zrobiłam głodna :) Mniam...
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu ;)
UsuńPodkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńCoś zdecydowanie dla mnie wołowina i w dodatku na ostro! tylko bez tej mąki oczywiście ;)
OdpowiedzUsuńJasne, mąkę można sobie odpuścić ;)
UsuńTakie jednogarnkowe potrawy są bardzo pragmatyczne.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję, bo czasami jednak brakuje inspiracji na obiad.
Życzę miłego tygodnia!
Bardzo dziękuję i nawzajem ;)
UsuńJa taki podaję z plackami. Najlepsze danie :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam podobnie ;)
UsuńMniam - zdecydowanie moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńGulasz i placki to jedno ze smaczniejszych zestawień smakowych. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam ;)
UsuńTake danie musi rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuńMoże nie brzmi to zbyt skromnie, ale danie było wyśmienite :)
UsuńA czy ta zielona papryka coś smakowo zmienia? Ja zwykle używam czerwonej, jest słodsza, jakoś tak bardziej mi pasuje. Chyba muszę spróbować z zieloną, zawsze to bardziej kolorowo :) No i taki gulasz jest najlepszy z plackami! :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem nic i myślę, że do takich ostrzejszych dań jest wprost idealna. Chyba to tylko kwestia przyzwyczajenia ;)
UsuńTen gulasz jest bardzo smaczny, wiem bo robię podobny
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńMniam, ale znakomity pomysł! I wykonanie oczywiście również :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam ;)
UsuńPyszny -:) Zabieram się za tarcie ziemniaków, ponieważ podobny gulasz robiłam wczoraj :)
OdpowiedzUsuńSuper, w takim razie smacznego ;)
Usuńuwielbiam bez względu na pogodę:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis dawno nie robiłam gulaszu moje smaki
OdpowiedzUsuńGulasz w ostrej wersji - zdecydowanie na tak!
OdpowiedzUsuńTeż mi bardzo posmakował :)
Usuń