Ciasto z morelami

Przepis na to ciasto już pojawił się już kiedyś na blogu. Jest ono rewelacyjne i smakuje z każdymi sezonowymi owocami. Na jakieś specjalne okazje polecam upiec je w tortownicy, wygląda bardziej dostojnie ;)
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej
130 g masła
3 jajka
1 budyń śmietankowy z cukrem
3/4 szkl. cukru
1/2 kg moreli
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę pomieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać 3 żółtka i masło o temperaturze pokojowej.
Zagnieść ciasto. 3/4 wykleić dół tortownicy, 1/4 zostawić na wierzch. Spód ciasta wysypać bułką tartą i ułożyć na nim dość ciasto umyte, pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki owoców.
Z białek ubić pianę, dodawać po troszkę cukru cały czas ubijając. Pod koniec wsypać budyń, przemieszać. Bezę wyłożyć na owoce, pozostałą część ciasta rozkruszyć na wierzchu. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec ok. 50 minut (do zarumienienia góry).
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!

27 komentarzy:

  1. Przepysznie to ciasto wygląda ja skorzystam z tego przepisu pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 sierpnia 2017 15:09

      Dziękuję Teresko, przepis godny polecenia :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto, morele i kruszonka to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 sierpnia 2017 15:12

      Było bardzo pysznie :)

      Usuń
  3. Mmm, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 sierpnia 2017 15:13

      Dziękuję i polecam ;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię ciasta z morelami :) Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Podkradam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 sierpnia 2017 15:14

      Częstuj się, Aniu ;)

      Usuń
  5. W sezonie trzeba korzystać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl9 sierpnia 2017 11:56

      Zgadza się ;)

      Usuń
  6. Wygląda cudnie :) Ciasta z morelami chyba jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl9 sierpnia 2017 11:58

      Polecam, bo jest na prawdę bardzo dobre

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl9 sierpnia 2017 17:24

      To podobnie, jak ja ;)

      Usuń
  8. To ciasto jest takie idealne pasuje ze wszystkimi owocami, nawet z morelami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl10 sierpnia 2017 09:14

      Zgadza się ;)

      Usuń
  9. Moja mama piekła :) Wyszedł jej troszeczkę zbyt kruchy spód, ale ogólnie ciasto jest przepyszne! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. zmaminegozeszytu.pl17 sierpnia 2017 10:15

    Jak wychodzi zbyt kruchy spód, warto jest dodać jeszcze trochę masła lub po prostu docisnąć ciasto do dna tortownicy. Ja robię z tych proporcji i wychodzi ok. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuje przepis i piekę w weekend :) uwielbiam ciasta z morelami a do tego ta kruszonka, ale kusi :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. zmaminegozeszytu.pl18 sierpnia 2017 09:26

      Polecam, z malinami jest również pyszne :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl18 sierpnia 2017 09:27

      Dziękuję :)

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie, chyba dzisiaj skorzystam z przepisu ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejne ciasto, które wygląda rewelacyjnie i z całą pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl19 sierpnia 2017 16:05

      Dziękuję, było pyszne :)

      Usuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger