Ciasto z morelami
Przepis na to ciasto już pojawił się już kiedyś na blogu. Jest ono rewelacyjne i smakuje z każdymi sezonowymi owocami. Na jakieś specjalne okazje polecam upiec je w tortownicy, wygląda bardziej dostojnie ;)
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej
130 g masła
3 jajka
1 budyń śmietankowy z cukrem
3/4 szkl. cukru
1/2 kg moreli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę pomieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać 3 żółtka i masło o temperaturze pokojowej.
Zagnieść ciasto. 3/4 wykleić dół tortownicy, 1/4 zostawić na wierzch. Spód ciasta wysypać bułką tartą i ułożyć na nim dość ciasto umyte, pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki owoców.
Z białek ubić pianę, dodawać po troszkę cukru cały czas ubijając. Pod koniec wsypać budyń, przemieszać. Bezę wyłożyć na owoce, pozostałą część ciasta rozkruszyć na wierzchu. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec ok. 50 minut (do zarumienienia góry).
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej
130 g masła
3 jajka
1 budyń śmietankowy z cukrem
3/4 szkl. cukru
1/2 kg moreli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę pomieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać 3 żółtka i masło o temperaturze pokojowej.
Zagnieść ciasto. 3/4 wykleić dół tortownicy, 1/4 zostawić na wierzch. Spód ciasta wysypać bułką tartą i ułożyć na nim dość ciasto umyte, pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki owoców.
Z białek ubić pianę, dodawać po troszkę cukru cały czas ubijając. Pod koniec wsypać budyń, przemieszać. Bezę wyłożyć na owoce, pozostałą część ciasta rozkruszyć na wierzchu. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec ok. 50 minut (do zarumienienia góry).
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!
Przepysznie to ciasto wygląda ja skorzystam z tego przepisu pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Teresko, przepis godny polecenia :)
UsuńBardzo apetyczne ciasto, morele i kruszonka to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByło bardzo pysznie :)
UsuńMmm, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńBardzo lubię ciasta z morelami :) Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Podkradam kawałek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, Aniu ;)
UsuńW sezonie trzeba korzystać :D
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńWygląda cudnie :) Ciasta z morelami chyba jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest na prawdę bardzo dobre
UsuńJak ja lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńTo podobnie, jak ja ;)
UsuńTo ciasto jest takie idealne pasuje ze wszystkimi owocami, nawet z morelami!
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńMoja mama piekła :) Wyszedł jej troszeczkę zbyt kruchy spód, ale ogólnie ciasto jest przepyszne! Polecam
OdpowiedzUsuńJak wychodzi zbyt kruchy spód, warto jest dodać jeszcze trochę masła lub po prostu docisnąć ciasto do dna tortownicy. Ja robię z tych proporcji i wychodzi ok. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis i piekę w weekend :) uwielbiam ciasta z morelami a do tego ta kruszonka, ale kusi :)))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPolecam, z malinami jest również pyszne :)
UsuńWyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie, chyba dzisiaj skorzystam z przepisu ;))
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńKolejne ciasto, które wygląda rewelacyjnie i z całą pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, było pyszne :)
Usuń