Czarne ciasto z masą i śliwkami
Długo zastanawiałam się, jakie ciasto upiec na długi weekend sierpniowy. Padło na "czarne ciasto" - przepis, który jest w naszej rodzinie od dawna. Chciałam, żeby było ono przełożone inaczej niż zwykle, dlatego użyłam powideł śliwkowych i masy z bitej śmietany z dodatkiem nutelli. Wyszło pysznie, upieczcie i podzielcie się ze mną Waszymi wrażeniami ;)
Składniki na ciasto:
ok. 1/2 szkl. oleju
1/4 szkl. wody
ok. 1/2 szkl. cukru
1 1/2 łyżki kakao
3/4 szkl. mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Olej pomieszać z wodą, kakao i niecałą 1/2 szkl. cukru, zagotować i przestudzić.
Białka ubić, podczas ubijania dodawać cukier i żółtka.
Następnie dodać przestudzoną polewę oraz mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Gotową masę wylać na tortownicę (średnica 26 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 35 minut).
Składniki do przełożenia ciasta:
1 słoik powideł śliwkowych JAMAR
500 ml śmietany 36%
2 łyżki nutelli
2 śmietan-fixy
10 śliwek
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka wody
1/2 opakowania polewy deserowej
Wykonanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na cztery. wrzucić na patelnię, dodać cukier, miód i wodę, przesmażyć i przestudzić.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać śmietan-fixy, ubić na sztywno. Następnie dodać nutellę, przemieszać.
Ciasto ułożyć na podstawce, ściągnąć z niego wierzchnią warstwę i przesmarować powidłami śliwkowymi.
Następnie wyłożyć na nim bitą śmietanę, wyrównać i ułożyć na górze śliwki. Całość polać polewą, schłodzić.
Składniki na ciasto:
ok. 1/2 szkl. oleju
1/4 szkl. wody
ok. 1/2 szkl. cukru
1 1/2 łyżki kakao
3/4 szkl. mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Olej pomieszać z wodą, kakao i niecałą 1/2 szkl. cukru, zagotować i przestudzić.
Białka ubić, podczas ubijania dodawać cukier i żółtka.
Następnie dodać przestudzoną polewę oraz mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Gotową masę wylać na tortownicę (średnica 26 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 35 minut).
Składniki do przełożenia ciasta:
1 słoik powideł śliwkowych JAMAR
500 ml śmietany 36%
2 łyżki nutelli
2 śmietan-fixy
10 śliwek
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka wody
1/2 opakowania polewy deserowej
Wykonanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na cztery. wrzucić na patelnię, dodać cukier, miód i wodę, przesmażyć i przestudzić.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać śmietan-fixy, ubić na sztywno. Następnie dodać nutellę, przemieszać.
Ciasto ułożyć na podstawce, ściągnąć z niego wierzchnią warstwę i przesmarować powidłami śliwkowymi.
Następnie wyłożyć na nim bitą śmietanę, wyrównać i ułożyć na górze śliwki. Całość polać polewą, schłodzić.
Pycha!!!
Świetne ciasto, musiało smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTak, było pyszne :)
UsuńMatko moja, ale bym się zajadała!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo na prawdę było smacznie :)
UsuńZjadłam przed chwilą spory obiad, a i tak mam ślinotok, na widok tego ciasta ;)
OdpowiedzUsuńHeh, musisz koniecznie upiec ;)
UsuńNiesamowicie apetyczne ciasto :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
UsuńNo palce lizać:) Oj by sie zjadło tylko gorzej z pieczeniem bo się nie chce:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a ciasto jest bardzo szybkie i proste :)
UsuńTakie kremowe i z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, cudowne :)
UsuńMartusia zaskoczyłaś mnie tym ciastem takie proste już mi smaki narobiłaś
OdpowiedzUsuńZachęcam Cię do zrobienia :)
UsuńTo ciasto wygląda doskonale :D Bardzo kusi :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję ;)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie. Z chęcią zjadłabym kawałek... Szkoda, że w domu nie mam chętnych do jedzenia ciast...
OdpowiedzUsuńMożna zrobić tylko dla siebie :D
Usuńale super wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń