Kotlety do burgerów z szałwią i tymiankiem

Pewnie każdy z nas próbował nie raz zrobić w domu burgery. Mnie też się udało, podałam je nawet z wypieczoną przez siebie bułką (przepis). Dzisiaj prezentuję Wam kotlety do burgerów, ale w wersji mieszanej: wieprzowo - wołowe z dodatkiem świeżej szałwii i tymianku. Polecam!!!

Składniki:
70 dkg wieprzowiny (szynka, jeśli ktoś woli może być też karkówka)
40 dkg wołowiny (z udźca)
1 czubata łyżka bułki
7-8 listków szałwii
kilka świeżych gałązek tymianku (tych miękkich)
2 łyżki oliwy
1 młoda cebulka
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić na grubych oczkach, przełożyć do miseczki. Następnie wrzucić do niego umyte i drobno pokrojone zioła, bułkę tartą, oliwę i cebulkę.
Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Blachę wyścielić pergaminem, ułożyć na nim uformowane kotlety.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec ok. 45 minut (w połowie czasu obrócić kotlety).
Pycha!!!

10 komentarzy:

  1. Tak doprawionych jeszcze nie miałam okazji próbować :) Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl4 czerwca 2017 20:08

      Polecam, bo są na prawdę pyszne :)

      Usuń
  2. Domowe burgery są najlepsze :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis. Bardzo lubię domowe burgery. Chętnie wykorzystam Twój pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie doprawione. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłaś pięknego burgera. A kotlety na pewno są pachnące ziołami i pyszne -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojj zjadłabym takiego burgera

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, ze wczoraj nie zajrzałam do Ciebie, bo własnie wczoraj robiliśmy burgery. Następnym razem spróbujemy Twoich, bo wyglądają zacnie.
    A jakbyś miała ochotę, to u nas znajdziesz przepis również na domowe bułki do burgerów.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger