Makaronowe gniazdka z sosem bolońskim zapiekane pod cheddarem i parmezanem

Czas przed zakończeniem roku roku szkolnego to bardzo intensywny okres i mniej czasu na blogowanie, co z resztą można zauważyć... Na "tapecie" są szybkie potrawy na 2-3 dni :). Dziś prezentuję Wam zapiekane gniazdka z makaronu pełnoziarnistego pod parmezanem i cheddarem. Wyszło na prawdę pysznie, polecam!!!

Składniki:
35 dkg mięsa wołowego (z udźca)
50 dkg mięsa wieprzowego (z łopatki)
makaron pełnoziarnisty gniazdka (opakowanie 400 g)
4 ząbki czosnku
1 butelka passaty pomidorowej (opakowanie 680 g)
1 kartonik przecieru pomidorowego (opakowanie 500 g)
świeże zioła (listki bazylii, oregano i tymianku)
3/4 szkl. wody
125 g cheddara
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
1 łyżka syropu z agawy
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na maszynce o grubych oczkach. Czosnek obrać, zioła opłukać, wszystko drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, a następnie dodać zioła, zostawić jeszcze na chwilę na ogniu, ciągle mieszając.
Następnie dodać mięso, podsmażyć.
Całość zalać przecierem i passatą pomidorową, wlać wodę, przemieszać. Sos doprawić solą, pieprzem i syropem z agawy. Zagotować.
Zalać przygotowany w naczyniu żaroodpornym makaron, całość posypać startym cheddarem i parmezanem.
Piec ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.
Pycha!!!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zapiekane dania :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie musi być niesamowicie smaczne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest to, co ja lubię najbardziej. Makaron zapiekany z pysznym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda pysznie. Lubię spaghetti z sosem bolońskim, który też sama robię. Wiem, jaki roznosi się zapach po całym domu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger