Sałatka grillowa


Kiedy byłam dzieckiem, bardzo często spotykaliśmy się u dziadków na grillu. Do mięs podawana była właśnie taka sałatka, tylko z majonezem. Ja ją troszeczkę  zmodyfikowałam i zamiast majonezu zrobiłam domowy sos. Jest pyszna i idealnie komponuje się z smażoną karkówką, kiełbaską czy innym rodzajem mięsa. Zachęcam do wypróbowania!!!

Składniki na sałatkę:
1/2 kapusty pekińskiej(średniej wielkości)
1 puszka kukurydzy Bonduelle
1 puszka fasoli czerwonej Bonduelle
3 ogórki gruntowe
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1 cebula biała(najlepiej młoda)
sos do sałaty 

Składniki na sos:
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

Wykonanie sałatki:
Ogórki umyć, osuszyć i obrać. Paprykę opłukać, wyciąć ogonek, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści, a cebulę zewnętrznych płatów. Kapustę, papryki i ogórki pokroić w kostkę(niezbyt drobno), cebulę w półksiężyce. Dodać odsączoną kukurydzę oraz opłukaną i odsączoną fasolę. Składniki połączyć ze sobą.
Na końcu dodać sos. Przemieszać.

Pycha!!!
Po więcej inspiracji zapraszam na: www.warzywneinspiracje.pl

 
 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)Polecam!!! Sos najlepiej dodać przed samym podaniem, wtedy jest chrupiąca:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger