Sałatka grillowa
Kiedy byłam dzieckiem, bardzo często spotykaliśmy się u
dziadków na grillu. Do mięs podawana była właśnie taka sałatka, tylko z
majonezem. Ja ją troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast majonezu zrobiłam
domowy sos. Jest pyszna i idealnie komponuje się z smażoną karkówką, kiełbaską
czy innym rodzajem mięsa. Zachęcam do wypróbowania!!!
1/2 kapusty pekińskiej(średniej wielkości)
1 puszka kukurydzy Bonduelle
1 puszka fasoli czerwonej Bonduelle
3 ogórki gruntowe
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1 cebula biała(najlepiej młoda)
sos do sałaty
Składniki na sos:
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
Wykonanie sałatki:
Ogórki umyć, osuszyć i obrać. Paprykę opłukać, wyciąć
ogonek, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę pozbawić
zewnętrznych liści, a cebulę zewnętrznych płatów. Kapustę, papryki i ogórki
pokroić w kostkę(niezbyt drobno), cebulę w półksiężyce. Dodać odsączoną
kukurydzę oraz opłukaną i odsączoną fasolę. Składniki połączyć ze sobą.
Na
końcu dodać sos. Przemieszać.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Polecam!!! Sos najlepiej dodać przed samym podaniem, wtedy jest chrupiąca:)
OdpowiedzUsuń