Surówka z młodej kapusty


Każdego roku z niecierpliwością czekam na młodą kapustę. Jest to jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Ma piękny zielony kolor i smakuje wyśmienicie. Polecam:)

Składniki:
3/4 młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3/4 łyżki cukru
2 łyżki octu

Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na szatkownicy.
Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić, wrzucić do kapusty.
Dodać olej, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać(najlepiej wygnieść). Podawać do obiadu.
Pycha!!!

5 komentarzy:

  1. Fajna surówka. Tak młodej kapustki nie robiłam, bo zawsze ją duszę ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl25 kwietnia 2016 18:07

      Polecam! Jest na prawdę dobra. Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Jaką masz szatkownicę? Posiekana kapusta wygląda rewelacyjnie na zdjęciach. Też uwielbiam młodą kapustę, na surowo i gotowaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejsza, plastikowa szatkownica do warzyw z ostrzem. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Uwielbiam surówki z białej kapusty, tylko zamiast octu dodaję sok z cytryny. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger