Pieczone podudzia z kurczaka


Kurczaka lubię pod każdą postacią. Co prawda z podudziami jest troszkę zabawy w trakcie jedzenia, ale warto. Dużą popularnością u nas cieszą się pieczone z mięsem warzywa. Kiedyś omijaliśmy je szerokim łukiem, dziś zjadane są ze smakiem. Polecam:)


Składniki:
8 pałek z kurczaka
pęczek młodej marchewki
biała część ze średniej wielkości pora
1/2 średniej wielkości selera
1 biała cebula
sól, pieprz
papryka czerwona, chilli
czerwona czubryca
olej

Wykonanie:
Pałki umyć, oczyścić, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz czubrycą. Polać olejem i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Następnie przełożyć do garnka. Dodać obrane warzywa(marchewkę zostawić w całości, cebulę, seler i por pokroić na mniejsze kawałki).
Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 90 minut.
Pycha!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger