Surówka z młodej kapusty
Każdego roku z niecierpliwością
czekam na młodą kapustę. Jest to jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Ma
piękny zielony kolor i smakuje wyśmienicie. Polecam:)
3/4 młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3/4 łyżki cukru
2 łyżki octu
Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na szatkownicy.
Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić,
wrzucić do kapusty. Dodać olej, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać(najlepiej wygnieść). Podawać do obiadu.
Pycha!!!
Fajna surówka. Tak młodej kapustki nie robiłam, bo zawsze ją duszę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Polecam! Jest na prawdę dobra. Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam:)
UsuńJaką masz szatkownicę? Posiekana kapusta wygląda rewelacyjnie na zdjęciach. Też uwielbiam młodą kapustę, na surowo i gotowaną.
OdpowiedzUsuńNajzwyklejsza, plastikowa szatkownica do warzyw z ostrzem. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam surówki z białej kapusty, tylko zamiast octu dodaję sok z cytryny. :-)
OdpowiedzUsuń