Szynka pieczona w warzywach


Coraz rzadziej kupuję gotowe wędliny. Staram się piec mięso sama. Jest idealne nie tylko na obiad, ale i na kanapki. Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu w domu:)


Składniki:
2 szynki (każda po 1 kg)
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
1 cebula czerwona
1 cebula biała
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól peklowa, świeżo zmielony pieprz, czubryca czerwona, papryka słodka i chili
olej

Wykonanie:
Szynki umyć, osuszyć i przyprawić solą peklową.
Przełożyć do miski i odstawić na dwanaście godzin. Następnie posypać czubrycą, papryką słodką i ostrą. Wmasować przyprawy, przełożyć szynki do miski i polać olejem. Odstawić na kolejne dwanaście godzin. Przełożyć do garnka, obłożyć obranymi i pokrojonymi warzywami, posypać zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Piec dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pycha!!!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger