Szynka pieczona w warzywach
Coraz rzadziej kupuję gotowe wędliny. Staram się piec mięso sama. Jest idealne nie tylko na obiad, ale i na kanapki. Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu w domu:)
2 szynki (każda po 1 kg)
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
1 cebula czerwona
1 cebula biała
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól peklowa, świeżo zmielony
pieprz, czubryca czerwona, papryka słodka i chili
olej
Wykonanie:
Szynki umyć, osuszyć i
przyprawić solą peklową.
Przełożyć do miski i odstawić na dwanaście godzin.
Następnie posypać czubrycą, papryką słodką i ostrą. Wmasować przyprawy,
przełożyć szynki do miski i polać olejem. Odstawić na kolejne dwanaście godzin.
Przełożyć do garnka, obłożyć obranymi i pokrojonymi warzywami, posypać zielem
angielskim i liśćmi laurowymi. Piec dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pycha!!!
Pyszne mięsko!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i polecam!!!
Usuń