Najlepsze naleśniki na świecie - mojej mamy:)
Kiedyś jak były na obiad
naleśniki, to dla mnie nie było obiadu. Kręciłam na ich widok nosem i
strzelałam przysłowiowego focha. Dziś oddałabym za nie wszystko. Są puszyste i
przepyszne. Każdy dostaje je prosto z patelni i smaruje dżemem czy nutellą.
Najlepsze są jednak z serem, na który przepis znajdziecie niżej. Mam nadzieję,
że wypróbujecie ten przepis i będzie Wam smakowało tak samo, jak mi:)
1 serek wieluński
1 kostka sera zmielonego
półtłustego
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do
miski. Zmiksować na puszystą masę.
Składniki na ciasto
naleśnikowe:
3 jajka
ok. 2 szkl. mąki (zobaczyć, jaka jest konsystencja ciasta i ewentualnie jeszcze dodać)
ok. 2 szkl. mąki (zobaczyć, jaka jest konsystencja ciasta i ewentualnie jeszcze dodać)
1/2 l mleka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1/2 szkl. wody
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać sól
i cukier, utrzeć.
Następnie wlać mleko, wodę, wsypać mąkę i proszek do
pieczenia. Wymieszać. Na końcu dodać olej, przemieszać. Wlewać odpowiednią ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać z serkiem, smażonymi jabłkami, dżemem. Zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę.
Pycha!!!
moja mama też robi przepyszne naleśniki :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAch te nasze kochane mamy:)dziękuję!!!:)
UsuńWyglądają przesmacznie :) U mnie mistrzynią naleśników jest babcia ;)
OdpowiedzUsuń