Pizzerinki tak dobre, że palce lizać...
Pizzerinki, podobnie jak pizza zawsze się udają. Są jednak bardziej podzielne i swoim smakiem przewyższają te z najlepszej piekarni. Sami spróbujcie!!!
2 1/2 szkl. mąki
3 dkg drożdży
szczypta soli
1 1/2 łyżki oliwy
troszkę więcej niż 1/2 szkl. letniej wody
1 słoiczek czarnych oliwek (70 g)
5 pieczarek
ser cheddar (kostka 250 g)
1 ostra papryczka
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli czerwonej
1/2 cebuli białej
1 opakowanie salami pepperoni
oregano
oregano
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z wodą, solą i oliwą z oliwek. Dodać
mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Podzielić na
dziewięć części.
Z każdej z nich zrobić kulkę i rozwałkować na grubość 0.5 cm.
Rozłożyć na blasze wyścielonej pergaminem, jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Posmarować wcześniej przygotowanym sosem (przepis tutaj). Położyć salami, paprykę zieloną i ostrą oraz pieczarki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Po 12 minutach dołożyć ser i posypać oregano. Zapiec jeszcze 7-8 minut.
Z każdej z nich zrobić kulkę i rozwałkować na grubość 0.5 cm.
Rozłożyć na blasze wyścielonej pergaminem, jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Posmarować wcześniej przygotowanym sosem (przepis tutaj). Położyć salami, paprykę zieloną i ostrą oraz pieczarki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Po 12 minutach dołożyć ser i posypać oregano. Zapiec jeszcze 7-8 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz