Pierś z kurczaka z grilla z mieszanką sałat i delikatnym sosem jogurtowo-koperkowym
Piersi z kurczaka lubi każdy z nas. Dobrze przyprawione rozpływają się w ustach. Dziś proponuję przyrządzić je na grillu i podać je z sałatą. Nam smakowało i to bardzo, mam nadzieję, że Wam też posmakuje :)
0,5 kg piersi z kurczaka
oliwa
sól, pieprz, szarena sól (sól bułgarska), tymianek,
kolendra, czerwona papryka
Wykonanie:
Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić na
mniejsze, nie za grube kawałki.
Przyprawić,
polać oliwą, rozsmarować ją po mięsie i włożyć do lodówki na godzinę, aby się
"przegryzło".Następnie położyć je na rozgrzany ruszt grilla. Piec z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać z sałatą polaną sosem jogurtowo-koperkowym.
Składniki na surówkę:
1/2 opakowania mieszanki sałat
3/4 zielonego ogórka
4 rzodkiewki
1/2 papryki żółtej
1/2 czerwonej cebuli
Sałatę wrzucić do miski, ogórka obrać, pokroić w dość
grubą kostkę, rzodkiewkę podzielić na 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pociąć
w krótkie słupki, a cebulę w półksiężyce.
Wszystkie
warzywa ułożyć na sałacie. Przed samym podaniem polać sosem, nie mieszać.
Składniki na sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki majonezu
kilka małych gałązek koperku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do kubeczka włożyć jogurt, majonez, umyty i drobno
pokrojony koperek, wlać łyżeczkę oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dobrze
wymieszać trzepaczką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz