Pierś z kurczaka z grilla z mieszanką sałat i delikatnym sosem jogurtowo-koperkowym


Piersi z kurczaka lubi każdy z nas. Dobrze przyprawione rozpływają się w ustach. Dziś proponuję przyrządzić je na grillu i podać je z sałatą. Nam smakowało i to bardzo, mam nadzieję, że Wam też posmakuje :)

Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
oliwa
sól, pieprz, szarena sól (sól bułgarska), tymianek, kolendra, czerwona papryka

Wykonanie: 
Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić na mniejsze, nie za grube kawałki.
Przyprawić, polać oliwą, rozsmarować ją po mięsie i włożyć do lodówki na godzinę, aby się "przegryzło".
Następnie położyć je na rozgrzany ruszt grilla. Piec z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać z sałatą polaną sosem jogurtowo-koperkowym.

Składniki na surówkę:
1/2  opakowania mieszanki sałat
3/4 zielonego ogórka
4 rzodkiewki
1/2 papryki żółtej
1/2 czerwonej cebuli
Sałatę wrzucić do miski, ogórka obrać, pokroić w dość grubą kostkę, rzodkiewkę podzielić na 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pociąć w krótkie słupki, a cebulę w półksiężyce.
Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie.
Przed samym podaniem polać sosem, nie mieszać.

Składniki na sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki majonezu
kilka małych gałązek koperku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Do kubeczka włożyć jogurt, majonez, umyty i drobno pokrojony koperek, wlać łyżeczkę oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać trzepaczką.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger