Smażony filet z dorsza z warzywami na parze
Nauczona doświadczeniem, rzadko kiedy kupuję mrożone ryby, ponieważ nigdy nie wiadomo, co zostanie z nich po rozmrożeniu. Dziś, z racji Środy Popielcowej, polecam Wam filet z dorsza podany z warzywami na parze. Pysznie, delikatnie i zdrowo!!!
45 dkg filetu z dorsza
40 dkg mieszanki warzyw do gotowania na parze
3 łyżki masła
kilka małych gałązek koperku
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
oliwa
olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć,
przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym, polać oliwą.
Na chwilę odstawić.Do miseczki włożyć masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty i drobno pokrojony koperek.
Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać-najlepiej drewnianą montewką.
Warzywa wrzucić do parowaru, gotować 15 minut.
W międzyczasie na patelnię wlać olej, rozgrzać i smażyć na nim rybę z dwóch stron na rumiany kolor (kładąc najpierw skórą do dołu).
Podawać z kawałkiem cytryny w towarzystwie warzyw gotowanych na parze z dodatkiem masła.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz