Grillowany łosoś w towarzystwie cukinii, papryki i czerwonej cebuli



Łosoś pojawia się u nas na stole dość często.  Smażony, pieczony czy grillowany – zawsze tak samo dobry. Dziś w wersji "light" z warzywami. Polecam :)

Składniki:
60 dkg łososia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 czerwonej cebuli
1 nieduża cukinia
sól, pieprz cytrynowy
2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa
sos winegret do warzyw (przepis tutaj)

Wykonanie:
Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na ok. 20 minut.
Warzywa umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na dość spore kawałki, cukinię pociąć na krążki o grubości 1,5 cm, cebulę przekroić na pół i rozdzielić warstwy, wszystkie zgrillować na półtwardo.

Wyłożyć na półmisek. Przed samym podaniem polać sosem winegret.
Łososia skropić sokiem z cytryny, położyć na grilla.
Smażyć z obu stron do 4-5 minut.
Podawać go na grillowanych warzywach polanych sosem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger