Chińszczyzna
Już za kilka dni rozpocznie się
Chiński Nowy Rok. W związku z tym w sklepach pojawia się wiele produktów, z
których można przyrządzić coś pysznego. Dzisiaj polecam Wam wołowinę po
chińsku!!!
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
3 papryczki ostre
1/2 słoiczka pędów bambusa
1/2 słoiczka kiełków soi
7 dkg orzechów nerkowca
sól, pieprz, papryka czerwona,
papryka chilli do smaku
sos sojowy ciemny, olej
sezamowy
przyprawa chińska 5 smaków
oliwa
1 płaska łyżka mąki
ziemniaczanej
1 makaron pszenny błyskawiczny
WONTON
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w
paski. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną i chilli, skropić oliwą i
włożyć na chwilę do lodówki.
Po ok. pół godziny wołowinę wrzucić na patelnię i
smażyć na złoty kolor. Następnie podlać ją wodą i dusić do godziny pod
przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Po godzinie dorzucić orzechy nerkowca i umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę słodką i ostrą. Dodać też pędy bambusa, kiełki.
Przykryć pokrywką jeszcze na 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i olejem sezamowym. Posypać mąką ziemniaczaną, przemieszać, jeszcze chwilkę pogotować. Podawać z makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz