Klasyczny sernik z kratką

Dziś prezentuję Wam kolejną porcję pyszności. Jest to klasyczny sernik z kratką u góry. Jest aksamitny w smaku i rozpływa się w ustach, dlatego też szybciutko znika z talerza:) Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania!!!
Składniki na spód:
1 szkl. mąki (w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać troszkę)
1/4 szkl. cukru pudru
1 jajko
25 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka śmietany
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Zagnieść ciasto. Zostawić troszkę na kratkę na wierzchu ciasta. Pozostałą część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyścielonej pergaminem.

Składniki na masę serową:
1 kg sera mielonego
11/4 szkl. cukru pudru
1/2 kostki masła
4-5 jajek (zależy od wielkości)
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy

Wykonanie:
Cukier utrzeć z żółtkami, masłem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie dodać ser, dobrze wymieszać. Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i budyń, przemieszać ręcznie. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Zrobić kratkę na górze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, po włożeniu zwiększyć do 120, a po 15 minutach do 180. Piec około godzinę.
Pycha!!!

7 komentarzy:

  1. Piękny serniczek. Chętnie zabrała bym kawałeczek 😊 ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Martusia kusisz tym serniczkiem ,uwielbiam takie serniczki .

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, na taki sernik to nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sernik, kiedyś robiłam go dość często i wszystkim bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki sernik świetnie smakuje i wygląda :) Dodaję do niego czasami jeszcze rodzynki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger