Klasyczny sernik z kratką
Dziś prezentuję Wam kolejną porcję pyszności. Jest to klasyczny sernik z kratką u góry. Jest aksamitny w smaku i rozpływa się w ustach, dlatego też szybciutko znika z talerza:) Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania!!!
Składniki na spód:
1 szkl. mąki (w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać troszkę)
1/4 szkl. cukru pudru
1 jajko
25 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka śmietany
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Zagnieść ciasto. Zostawić troszkę na kratkę na wierzchu ciasta. Pozostałą część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyścielonej pergaminem.
Składniki na masę serową:
1 kg sera mielonego
11/4 szkl. cukru pudru
1/2 kostki masła
4-5 jajek (zależy od wielkości)
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
Wykonanie:
Cukier utrzeć z żółtkami, masłem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie dodać ser, dobrze wymieszać. Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i budyń, przemieszać ręcznie. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Zrobić kratkę na górze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, po włożeniu zwiększyć do 120, a po 15 minutach do 180. Piec około godzinę.
Składniki na spód:
1 szkl. mąki (w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać troszkę)
1/4 szkl. cukru pudru
1 jajko
25 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka śmietany
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Zagnieść ciasto. Zostawić troszkę na kratkę na wierzchu ciasta. Pozostałą część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyścielonej pergaminem.
Składniki na masę serową:
1 kg sera mielonego
11/4 szkl. cukru pudru
1/2 kostki masła
4-5 jajek (zależy od wielkości)
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
Wykonanie:
Cukier utrzeć z żółtkami, masłem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie dodać ser, dobrze wymieszać. Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i budyń, przemieszać ręcznie. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Zrobić kratkę na górze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, po włożeniu zwiększyć do 120, a po 15 minutach do 180. Piec około godzinę.
Pycha!!!
cudny serniczek!!!!
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek. Chętnie zabrała bym kawałeczek 😊 ❤
OdpowiedzUsuńMartusia kusisz tym serniczkiem ,uwielbiam takie serniczki .
OdpowiedzUsuńPycha, na taki sernik to nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik, kiedyś robiłam go dość często i wszystkim bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda na delikatny i pyszny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
UsuńTaki sernik świetnie smakuje i wygląda :) Dodaję do niego czasami jeszcze rodzynki.
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszny ! Sernikom nigdy nie odmawiam, no chyba że mają rodzynki :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i interesujący przepis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuń