Ciasto a'la drożdżowe

Po cieście jogurtowym to kolejna szybka propozycja na weekend. Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zamiast truskawek można dodać każde owoce. Polecam Wam z całego serca!!!

Składniki na kruszonkę:
12 łyżek mąki
6 łyżek masła
3 łyżki cukru
3-4 łyżeczki cukru waniliowego (domowego)

Wykonanie: 
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, zagniatać do powstania grudek.

Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 dkg truskawek

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko i olej.
Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać.
Gotową masę przelać na blachę wyłożoną pergaminem, ułożyć na niej umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, posypać kruszonką.
Piec w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka" (ok. 50 minut). Posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!

25 komentarzy:

  1. ale fajne; lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie ciasto dam się zaprosić :) Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, lubię bardzo ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl13 czerwca 2018 14:54

      Taką porą trzeba wykorzystywać owoce ;)

      Usuń
  4. Pycha :) Ciasta z truskawkami nigdy się nie nudzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl17 czerwca 2018 19:33

      Dokładnie tak, szczególnie teraz trzeba je wykorzystać :)

      Usuń
  5. Super ciacho kochana. Porywam kawałek do kawki 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl17 czerwca 2018 19:34

      Częstuj się Marzenko :)

      Usuń
  6. Pychotka, bardzo lubię takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyjemnie zjesć do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A forma jakie ma wymiary?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger