Szparagi w szynce Serrano i cieście francuskim

Jak tylko zbliża się koniec kwietnia z niecierpliwością wyczekuję szparagów. Białe omijam szerokim łukiem, bo są zbyt pracochłonne i troszkę łykowate. Zielone pasują mi pod każdym względem: nie trzeba ich obierać, tylko umyć i odciąć końcówki. Dziś przygotowałam dla Was propozycję pysznej przekąski, spróbujcie!!!

Składniki:
275 g ciasta francuskiego
100 g szynki Serrano
14 zielonych szparagów
parmezan
woda lub jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Szparagi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć końcówki. Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na 14 równych pasków. Plastry szynki również przeciąć na pół. Każdego szparaga owinąć najpierw w szynce, później w cieście (do 3/4). Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować wodą lub roztrzepanym żółtkiem i obficie posypać startym parmezanem.
Piec ok. 17 minut (do zarumienienia) w temperaturze 220 stopni. Można podawać z sosem czosnkowym.
Pycha!!!

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:04

      I do tego bardzo smaczna ;)

      Usuń
  2. Świetna przekąska :D Szparagi w takim wydaniu na pewno smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:05

      Były bardzo smaczne :)

      Usuń
  3. Mniam pyszności. Uwielbiam szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:06

      Dziękuję, u nas też często goszczą na stole :)

      Usuń
  4. Szparagi to moja miłość i jeszcze takie wspaniałe towarzystwo im znalazłaś, cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:07

      Towarzystwo szynki, parmezanu i ciasta francuskiego bardzo im pasuje :)

      Usuń
  5. Też wolę zielone szparagi. Białe najczęściej przerabiam na zupę krem. Super przekąskę wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:08

      Dziękuję i polecam ;)

      Usuń
  6. Super przekąska Martusia ja ostatnio też robiłam obiad ze szparagami ale nie wrzuciłam na blog pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:09

      Szparagi są teraz na topie :)

      Usuń
  7. Pyszności, bardzo lubię szparagi zapiekane w cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to już przesada, one mnie prześladują :D tutaj, w sklepach, w reklamach, w serialach xD ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl16 maja 2018 22:10

      Koniecznie musisz je przyrządzić ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger