Szparagi w szynce Serrano i cieście francuskim
Jak tylko zbliża się koniec kwietnia z niecierpliwością wyczekuję szparagów. Białe omijam szerokim łukiem, bo są zbyt pracochłonne i troszkę łykowate. Zielone pasują mi pod każdym względem: nie trzeba ich obierać, tylko umyć i odciąć końcówki. Dziś przygotowałam dla Was propozycję pysznej przekąski, spróbujcie!!!
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
100 g szynki Serrano
14 zielonych szparagów
parmezan
woda lub jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Szparagi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć końcówki. Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na 14 równych pasków. Plastry szynki również przeciąć na pół. Każdego szparaga owinąć najpierw w szynce, później w cieście (do 3/4). Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować wodą lub roztrzepanym żółtkiem i obficie posypać startym parmezanem.
Piec ok. 17 minut (do zarumienienia) w temperaturze 220 stopni. Można podawać z sosem czosnkowym.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
100 g szynki Serrano
14 zielonych szparagów
parmezan
woda lub jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Szparagi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć końcówki. Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na 14 równych pasków. Plastry szynki również przeciąć na pół. Każdego szparaga owinąć najpierw w szynce, później w cieście (do 3/4). Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować wodą lub roztrzepanym żółtkiem i obficie posypać startym parmezanem.
Piec ok. 17 minut (do zarumienienia) w temperaturze 220 stopni. Można podawać z sosem czosnkowym.
Pycha!!!
Bardzo smakowity pomysł ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńCiekawa przekąska ;)
OdpowiedzUsuńI do tego bardzo smaczna ;)
UsuńŚwietna przekąska :D Szparagi w takim wydaniu na pewno smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńByły bardzo smaczne :)
UsuńMniam pyszności. Uwielbiam szparagi :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, u nas też często goszczą na stole :)
UsuńSzparagi to moja miłość i jeszcze takie wspaniałe towarzystwo im znalazłaś, cudowne :)
OdpowiedzUsuńTowarzystwo szynki, parmezanu i ciasta francuskiego bardzo im pasuje :)
UsuńTeż wolę zielone szparagi. Białe najczęściej przerabiam na zupę krem. Super przekąskę wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńSuper przekąska Martusia ja ostatnio też robiłam obiad ze szparagami ale nie wrzuciłam na blog pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSzparagi są teraz na topie :)
UsuńPyszności, bardzo lubię szparagi zapiekane w cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńO tak, są pyszne :)
Usuńto już przesada, one mnie prześladują :D tutaj, w sklepach, w reklamach, w serialach xD ;D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz je przyrządzić ;)
Usuń