Sernik z rosą
Od kiedy spróbowałam na Wielkanoc sernika z rosą u znajomych, postanowiłam go upiec. Przepis był u mamy w zeszycie od dawna, ale jakoś nigdy nie odważyłyśmy się go zrobić. Szkoda, bo wyszedł na prawdę pyszny i z pewnością zagości na naszym stole na stałe :)
Składniki na spód i wykonanie znajdziecie tutaj:
Składniki na bezę:
7 białek (średnich)
1 szkl. drobnego cukru
Wykonanie bezy:
Do miksera wlać białka. Ubijać 8-10 minut, powoli wsypując cukier.
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
1/2 szkl. oleju
2 szkl. mleka
1 pełna szklanka cukru pudru
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 całe jajka
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie masy serowej:
Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy.
Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika).
Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia).
Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło.
Składniki na spód i wykonanie znajdziecie tutaj:
Składniki na bezę:
7 białek (średnich)
1 szkl. drobnego cukru
Wykonanie bezy:
Do miksera wlać białka. Ubijać 8-10 minut, powoli wsypując cukier.
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
1/2 szkl. oleju
2 szkl. mleka
1 pełna szklanka cukru pudru
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 całe jajka
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie masy serowej:
Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy.
Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika).
Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia).
Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło.
Pycha!!!
uwielbiam ten sernik
OdpowiedzUsuńJa już też :)
UsuńUwielbiam serniki. Ten wygląda mega apetycznie. ;-)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, Basiu :)
UsuńWygląda naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńPiękny serniczek :) U mnie serniki są na 1 miejscu, wszyscy je kochają.
OdpowiedzUsuńDziękuję, u mnie też są bardzo lubiane :)
UsuńPychotka, porywam kawałek i pozdrawiam 💛
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Małgosiu ;)
UsuńWyszedł wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się i był bardzo dobry :)
UsuńApetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńO matulu, wygląda pięknie mniam :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić go w domu ;)
UsuńSłyszałam o tym serniku, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!!! :)
UsuńDobrych i sprawdzonych przepisów na sernik nigdy dość:) Chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńO tak!!! Sprawdzony i godny polecenia :)
UsuńTer serniczek jest fantastyczny! Ślinka cieknie i wzroku nie można oderwać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, a jaki pyszny :)
UsuńUwielbiam ten sernik :)
OdpowiedzUsuńJa od teraz też :)
UsuńMartusia wspaniały ci wyszedł
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik <3
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńKlasyk, który uwielbia chyba każdy. Pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego serniczka, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że aż tak Ci zasmakował u znajomych :)
I jak widzę nie jest taki ciężki do zrobienia ;)
Kocham serniki
OdpowiedzUsuńKocham serniki w każdej postaci! A do tego z rosą jest moim ulubionym. Niebo!
OdpowiedzUsuńJadłam raz sernik z rosą i był pyszny :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne ciacho <3
OdpowiedzUsuń