Kruchy schabik w sosie
Dobrze wiecie, że jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych. Są mało pracochłonne, a do tego świetnie smakują. Dzisiaj prezentuję Wam duszone kawałki schabu z warzywami. Wystarczy tylko pół godziny, aby mięsko stało się kruche. Polecam!!!
Składniki:
4 plastry schabu (ja miałam przeciśnięty przez maszynę, nie trzeba było go rozbijać)
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
1 biała cebula
1 suszona papryka chili
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 puszka pomidorów
sól, pieprz do smaku
słodka papryka
mąka i woda do zagęszczenia
Wykonanie:
Schab pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, przemieszać, odstawić "do przegryzienia". Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na małej ilości oleju. Następnie dodać rozdrobnioną papryczkę chili i posiekany na mniejsze kawałki czosnek, przemieszać.
Po chwili dodać marchewkę - wcześniej obraną i pokrojoną w plastry oraz kawałki papryki. Chwilę podsmażyć, wrzucić mięso, dalej smażyć.
Na końcu całość zalać krojonymi pomidorami z puszki, przemieszać, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Dusić około 35 minut.
Na koniec zagęścić sos i doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
4 plastry schabu (ja miałam przeciśnięty przez maszynę, nie trzeba było go rozbijać)
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
1 biała cebula
1 suszona papryka chili
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 puszka pomidorów
sól, pieprz do smaku
słodka papryka
mąka i woda do zagęszczenia
Wykonanie:
Schab pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, przemieszać, odstawić "do przegryzienia". Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na małej ilości oleju. Następnie dodać rozdrobnioną papryczkę chili i posiekany na mniejsze kawałki czosnek, przemieszać.
Po chwili dodać marchewkę - wcześniej obraną i pokrojoną w plastry oraz kawałki papryki. Chwilę podsmażyć, wrzucić mięso, dalej smażyć.
Na końcu całość zalać krojonymi pomidorami z puszki, przemieszać, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Dusić około 35 minut.
Na koniec zagęścić sos i doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Pycha!!!
bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetyczny schabik :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPyszny pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, był pysznie :)
UsuńPrzepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńKruchy schab to nie lada wyczyn :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na obiad ;) zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam dania jednogarnkowe.
OdpowiedzUsuń