Puszysty sernik z krówką
Rzadko kiedy mamy możliwość zjeść dobry sernik. Moja mama należy do mistrzyń w ich pieczeniu. Ciasto jest delikatne, piankowe i wprost rozpływa się w ustach. Dzisiaj dzielę się jej przepisem, spróbujcie sami, polecam :)
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu (czubata)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto.
Rozłożyć je na spodzie blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Składniki na masę:
1 1/2 kg sera zmielonego
1/2 szkl. oleju
ok. 1 szkl. mleka
2 szkl. cukru pudru
1 1/2 budyniu śmietankowego
6 jajek
1 puszka krówki
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wyłożyć ser i wlać mleko, dokładnie połączyć ze sobą.
Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i wsypać budyń, przemieszać ręcznie (już bez użycia miksera).
Połowę gotowej masy wylać na blachę, równomiernie wyłożyć krówkę, zalać pozostałą częścią masy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
Piec ok. 1godziny i 10 minut. Po przestygnięciu polać lukrem.
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu (czubata)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto.
Rozłożyć je na spodzie blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Składniki na masę:
1 1/2 kg sera zmielonego
1/2 szkl. oleju
ok. 1 szkl. mleka
2 szkl. cukru pudru
1 1/2 budyniu śmietankowego
6 jajek
1 puszka krówki
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wyłożyć ser i wlać mleko, dokładnie połączyć ze sobą.
Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i wsypać budyń, przemieszać ręcznie (już bez użycia miksera).
Połowę gotowej masy wylać na blachę, równomiernie wyłożyć krówkę, zalać pozostałą częścią masy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
Piec ok. 1godziny i 10 minut. Po przestygnięciu polać lukrem.
Pycha!!!
Przepis to coś dla mnie jak znalazł na święta albo i wczesniej przepysznie wygląda aż ślinka leci żeby sięgnąć po kawałek pychota
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, je się oczami :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, pięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto to klasyczny sernik a ulubione cukierki to krówki :) Dla mnie idealne połączenie ! Wyszedł Ci idealnie...
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty i puszysty :)
OdpowiedzUsuńSernik to obowiązkowe ciasto na Święta ;)
OdpowiedzUsuńMartusia kusisz okrutnie :) Te kawałki krówki, są super pomysłem :)
OdpowiedzUsuńSerniki to moja wielka miłość :) Krówki również, więc połączenie to już magia :)
OdpowiedzUsuńIdealne na Święta- muszę przygotować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Wow, cudowne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńo rany ale kuszący serniczek
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńObłędne <3
OdpowiedzUsuńCudowny :) Na serniczka zawsze się skuszę :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda baaaaaaardzo smakowicie. :) U mnie w domu też sernik pieczemy z budyniem.
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek takiego serniczka :D
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały��
OdpowiedzUsuńRewelacyjne sernik :)
OdpowiedzUsuń