Torcik korzenny z kremem piernikowym
Planując ciasto na konkurs kulinarny "Przepis na Kopernika", którego organizatorem jest Fabryka Cukiernicza Kopernik, nie wiedziałam, że będzie ono tak pyszne. Co prawda sam piernik kojarzy nam się z zimą, ale jestem pewna, że moja propozycja posmakuje Wam nawet latem ;). Przekonajcie się sami i trzymajcie kciuki za mnie w konkursie ;)
Składniki na ciasto:
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. wrzątku
tłuszcz do wysmarowania formy (tylko boki)
Wykonanie:
Składniki suche połączyć ze sobą, dodać do nich składniki mokre. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Gotową masę przełożyć do wyłożonej pergaminem (tylko dół) i wysmarowanej tłuszczem formy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (około 40-45 minut).
Składniki na polewę i dekoracje:
3/4 szkl. cukru pudru
niecała 1/2 kostki margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1 śmietanka 30% (opakowanie 250 ml)
2 pierniki Serca Toruńskie Lukrowane do dekoracji
Wykonanie:
Do garnka wsypać cukier puder, kakao, mąkę ziemniaczaną, dodać margarynę i wodę. Całość rozpuścić, ale nie doprowadzać do wrzenia.
Odstawić do wystygnięcia. Letnią polewą polać ciasto. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder (2 łyżki) i śmietan-fix, ubić na sztywno. Śmietanką i pierniczkami udekorować górę ciasta.
Składniki na masę:
10 pierników Serca Toruńskie Lukrowane
250 ml mleka
2 łyżki miodu
1 śmietanka 30% (opakowanie 200 g)
1 śmietan-fix
3 łyżki żelatyny (już po rozpuszczeniu)
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g )
Wykonanie:
Mleko połączyć z miodem, podgrzać, przestudzić. Pierniki włożyć do miski, zalać wcześniej przygotowanym mlekiem, moczyć około godzinę, zblendować je na gładką masę.
Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietankę i wsypać śmietan-fix, ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i zblendowane pierniki, dokładnie przemieszać. Na końcu wlać ciepłą (nie gorącą) żelatynę, ponownie przemieszać.Odstawić na godzinę do stężenia. Ciasto podzielić na trzy części (dwie duże i górę placka).
Przełożyć je kremem piernikowym: ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem.
Włożyć na chwilę do zamrażarki, a następnie przełożyć do lodówki. Po około 2-3 godzinach polać polewą, ponownie schłodzić. Udekorować bitą śmietaną i piernikami.
Przepis bierze udział w konkursie " Przepis na Kopernika" - http://konkurs.kopernik.com.pl/
Składniki na ciasto:
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. wrzątku
tłuszcz do wysmarowania formy (tylko boki)
Wykonanie:
Składniki suche połączyć ze sobą, dodać do nich składniki mokre. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Gotową masę przełożyć do wyłożonej pergaminem (tylko dół) i wysmarowanej tłuszczem formy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (około 40-45 minut).
Składniki na polewę i dekoracje:
3/4 szkl. cukru pudru
niecała 1/2 kostki margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1 śmietanka 30% (opakowanie 250 ml)
2 pierniki Serca Toruńskie Lukrowane do dekoracji
Wykonanie:
Do garnka wsypać cukier puder, kakao, mąkę ziemniaczaną, dodać margarynę i wodę. Całość rozpuścić, ale nie doprowadzać do wrzenia.
Odstawić do wystygnięcia. Letnią polewą polać ciasto. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder (2 łyżki) i śmietan-fix, ubić na sztywno. Śmietanką i pierniczkami udekorować górę ciasta.
Składniki na masę:
10 pierników Serca Toruńskie Lukrowane
250 ml mleka
2 łyżki miodu
1 śmietanka 30% (opakowanie 200 g)
1 śmietan-fix
3 łyżki żelatyny (już po rozpuszczeniu)
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g )
Wykonanie:
Mleko połączyć z miodem, podgrzać, przestudzić. Pierniki włożyć do miski, zalać wcześniej przygotowanym mlekiem, moczyć około godzinę, zblendować je na gładką masę.
Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietankę i wsypać śmietan-fix, ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i zblendowane pierniki, dokładnie przemieszać. Na końcu wlać ciepłą (nie gorącą) żelatynę, ponownie przemieszać.Odstawić na godzinę do stężenia. Ciasto podzielić na trzy części (dwie duże i górę placka).
Przełożyć je kremem piernikowym: ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem.
Włożyć na chwilę do zamrażarki, a następnie przełożyć do lodówki. Po około 2-3 godzinach polać polewą, ponownie schłodzić. Udekorować bitą śmietaną i piernikami.
Pycha!!!
Przepis bierze udział w konkursie " Przepis na Kopernika" - http://konkurs.kopernik.com.pl/
Kawałeczek takiego tortu bardzo chętnie bym zjadła :) Proszę do kawki :)
OdpowiedzUsuńPiernik to również jesień - przyprawy korzenne a pogoda iście jesienna, więc torcik jak najbardziej tutaj pasuje ;) Poza tym nim się obejrzymy będą Święta, więc juz można eksperymentować z przepisami :)
OdpowiedzUsuńTorcik jest świetny - mi również ciasta piernikowe i murzynek tak nierówno wyrastają - na półokrągło :D
Z tego przepisu, mimo modyfikacji, zawsze tak wyrasta... ;)
UsuńTaki jego urok :)
UsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Teresko :)
UsuńOd razu pomyślałam to, co Ervisha- jesień idzie... niestety... więc dobrze przygotować coś pysznego na poprawę humoru. Bardzo inspirujący przepis :)
OdpowiedzUsuńApetyczny krem taki polski speculoos
OdpowiedzUsuńLubię takie piernikowe smaki, tort bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Chętnie zjadła bym kawałek Twojego tortu, pysznie wygląda. Chyba się do Ciebie wproszę na filiżankę kawki :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Lubię latem takie ciasta. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTen torcik jest po prostu mistrzowski! :D Uwielbiam takie smaki, choć kuszę się na nie zwykle w zimowej porze ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńoj, szkoda, że jestem na diecie....
OdpowiedzUsuńWow, na taki torcik to mam zawsze chęci. :-)
OdpowiedzUsuń