Piernikowe cake popsy z posypką orzechową
Pomysł na cake popsy już dawno pojawił się w mojej głowie, ale kiedy postanowiłam wziąć udział w konkursie "Przepis na Kopernika", wymyśliłam sobie, że zrobię je z pierniczków. Wyszły na prawdę pyszne: mascarpone, konfitura jagodowa i gorzka czekolada - w połączeniu z korzennymi pierniczkami tworzą świetną kompozycję. Zdecydowanie mogę Wam polecić ten przepis :)
Składniki (na 18 sztuk):
230 g pierników Uszatki
1 serek mascarpone (opakowanie 200 g)
3 łyżeczki konfitury z jagód
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g masła
posiekane orzechy włoskie
18 patyczków
Wykonanie:
Serek mascarpone pomieszać z konfiturą, dodać do rozdrobnionych pierniczków.
Dokładnie połączyć ze sobą składniki, zrobić kulkę, zawinąć masę w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, lepić kuleczki tej samej wielkości i mocować je na patyczkach, ponownie włożyć je do zamrażarki (na kolejne 30 minut).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło, żeby była bardziej płynna. Gotowe cake popsy moczymy w czekoladzie, wkładamy na chwilkę do wysokiego kubka, następnie obsypujemy je posiekanymi orzechami (lub po prost moczymy je w orzechach do połowy).
Ponownie wkładamy do wysokiego kubka i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po godzinie są gotowe do spożycia.
Przepis bierze udział w konkursie " Przepis na Kopernika" http://konkurs.kopernik.com.pl/
Składniki (na 18 sztuk):
230 g pierników Uszatki
1 serek mascarpone (opakowanie 200 g)
3 łyżeczki konfitury z jagód
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g masła
posiekane orzechy włoskie
18 patyczków
Wykonanie:
Serek mascarpone pomieszać z konfiturą, dodać do rozdrobnionych pierniczków.
Dokładnie połączyć ze sobą składniki, zrobić kulkę, zawinąć masę w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, lepić kuleczki tej samej wielkości i mocować je na patyczkach, ponownie włożyć je do zamrażarki (na kolejne 30 minut).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło, żeby była bardziej płynna. Gotowe cake popsy moczymy w czekoladzie, wkładamy na chwilkę do wysokiego kubka, następnie obsypujemy je posiekanymi orzechami (lub po prost moczymy je w orzechach do połowy).
Ponownie wkładamy do wysokiego kubka i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po godzinie są gotowe do spożycia.
Pycha!!!
Przepis bierze udział w konkursie " Przepis na Kopernika" http://konkurs.kopernik.com.pl/
Ależ one pysznie wyglądają :) Podkradłabym z wielką radością kilka sztuk :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńPrzyjemnie takie zjadać z patyczka :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, bardzo wygodnie z tymi patyczkami :)
UsuńFajny pomysł dla dzdzeciaków
OdpowiedzUsuńCi duzi też byli zadowoleni :)
UsuńPyszne, a ta polewa mniammm
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńMiło mi ;)
UsuńAleż apetyczne, brawo, fantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMniam, ale bym teraz zjadła takiego pierniczkowego lizaka :D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńalez one cudne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny pomysl!!! Podkradam przepis dla mojej corci ;) trzymam kciuki za wygranie konkursu!!! pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, a przepis godny polecenia, bo cake popsy wyszły na prawdę super!!!
Usuń