Schab w winie pod warstwą warzyw

Warzywa ugotowane al dente i soczysty schab. To wszystko pieczone w winie - pyszne i aromatyczne. Podając to danie można przygotować bułkę tartą z masełkiem. Dzięki temu warzywa będą bardziej wyraziste. Polecam!!!

Składniki:
60 dkg schabu
6-7 młodych marchwi
1 brokuł
1 pietruszka
1 cukinia
1/2 czerwonej cebuli
1 duża szalotka
sól, pieprz do smaku
1/2 litra wina białego półwytrawnego

Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć i pokroić na plastry. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na dół blachy.
Brokuła pociąć na mniejsze kawałki, opłukać. Marchew, szalotkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić na pół, cebulę (czerwoną na 3-4) i pietruszkę na 6 części. Cukinię opłukać, odciąć końcówki i pokroić wedle uznania. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze.
Całość polać winem.
Piec godzinę w 180 stopniach (bez przykrycia). Pycha!!!

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały i zdrowy obiad dla całej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super propozycja na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis wtakim wydaniu jeszcze nie jadłlam schabu pozdrawiam i zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podane :) Bardzo smaczny i pożywny obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym z pół blaszki takich warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zmaminegozeszytu.pl17 maja 2017 22:11

    Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger