Mój sposób na ogórki małosolne
Od dziecka zajadałam się ogórkami pod różną postacią: surowymi, często prosto z krzaka, małosolnymi oraz kiszonymi, dlatego każdego roku z niecierpliwością czekam, aż pojawią się one w pobliskim warzywniaku lub później w ogródku mamy. Dziś zapraszam Was na małosolne w moim wydaniu, polecam :)
Składniki (słoik 0.9 l):
9 ogórków
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka soli kamiennej
kilka gałązek kopru
wrzątek
Wykonanie:
Ogórki umyć, włożyć do słoika, dodać pokrojone ząbki czosnku i umyte gałązki kopru. Zasypać solą i zalać wrzątkiem tak, aby zakryło wszystkie ogórki.
Zakręcić, przewrócić do góry dnem, potrząsnąć, żeby sól się rozpuściła. Po 1-2 dniach ogórki są gotowe do spożycia.
Składniki (słoik 0.9 l):
9 ogórków
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka soli kamiennej
kilka gałązek kopru
wrzątek
Wykonanie:
Ogórki umyć, włożyć do słoika, dodać pokrojone ząbki czosnku i umyte gałązki kopru. Zasypać solą i zalać wrzątkiem tak, aby zakryło wszystkie ogórki.
Zakręcić, przewrócić do góry dnem, potrząsnąć, żeby sól się rozpuściła. Po 1-2 dniach ogórki są gotowe do spożycia.
Pycha!!!
Bardzo lubię domowe ogóreczki małosolne :) Są najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńMarta ja bardzo lubię takie ogóreczki -:) Koper zawsze suszę do pojemników i mam z zeszłego roku. Więc, gdy tylko ukazują się ogórki gruntowe kiszę je :)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam ogórki w każdej postaci :D Twoja propozycja wygląda bardzo pysznie, idealne na kanapki oraz do obiadu, a i na samo można pochrupać :)
OdpowiedzUsuńDomowe sposoby są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://pkomputerowe.blogspot.com/
Dziękuję za miłe komentarze i bardzo polecam, bo ogórki są na prawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, muszę nastawić, bo uwielbiam małosolne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja już nie mogłam się doczekać, kiedy je zrobię :)
UsuńZawsze robię tradycyjnie. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są na prawdę pyszne :)
UsuńI taki sposób jest najlepszy! też tak robię i zawsze są przepyszne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń