Mój sposób na ogórki małosolne

Od dziecka zajadałam się ogórkami pod różną postacią: surowymi, często prosto z krzaka, małosolnymi oraz kiszonymi, dlatego każdego roku z niecierpliwością czekam, aż pojawią się one w pobliskim warzywniaku lub później w ogródku mamy. Dziś zapraszam Was na małosolne w moim wydaniu, polecam :)

Składniki (słoik 0.9 l):
9 ogórków
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka soli kamiennej
kilka gałązek kopru
wrzątek

Wykonanie:
Ogórki umyć, włożyć do słoika, dodać pokrojone ząbki czosnku i umyte gałązki kopru. Zasypać solą i zalać wrzątkiem tak, aby zakryło wszystkie ogórki.
Zakręcić, przewrócić do góry dnem, potrząsnąć, żeby sól się rozpuściła. Po 1-2 dniach ogórki są gotowe do spożycia.
Pycha!!!

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe ogóreczki małosolne :) Są najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta ja bardzo lubię takie ogóreczki -:) Koper zawsze suszę do pojemników i mam z zeszłego roku. Więc, gdy tylko ukazują się ogórki gruntowe kiszę je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również uwielbiam ogórki w każdej postaci :D Twoja propozycja wygląda bardzo pysznie, idealne na kanapki oraz do obiadu, a i na samo można pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe sposoby są najlepsze :)

    Pozdrawiam,
    http://pkomputerowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. zmaminegozeszytu.pl18 maja 2017 22:45

    Dziękuję za miłe komentarze i bardzo polecam, bo ogórki są na prawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, muszę nastawić, bo uwielbiam małosolne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl19 maja 2017 22:45

      Dziękuję, ja już nie mogłam się doczekać, kiedy je zrobię :)

      Usuń
  7. Zawsze robię tradycyjnie. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl19 maja 2017 22:43

      Polecam, bo są na prawdę pyszne :)

      Usuń
  8. I taki sposób jest najlepszy! też tak robię i zawsze są przepyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger