Domowy kompocik z dodatkiem rabarbaru
Jak tylko zaczynał się sezon rabarbarowy, obowiązkowo pojawiał się w domu kompot z jego dodatkiem. Ja, chcąc wykorzystać zamrożone czereśnie, również postanowiłam taki ugotować. Wyszedł pyszny...Nie ma jak to domowy, schłodzony kompocik do obiadu i nie tylko ;) Polecam!!!
Składniki:
3 l wody
40 dkg rabarbaru
10 dkg malin
40 dkg mrożonych czereśni
7 łyżek cukru
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Maliny opłukać. Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać rabarbar, maliny i mrożone czereśnie.
Zagotować, zmniejszyć ogień. Po 30 minutach dodać cukier. Zostawić na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Kompot przestudzić, przecedzić.
Składniki:
3 l wody
40 dkg rabarbaru
10 dkg malin
40 dkg mrożonych czereśni
7 łyżek cukru
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Maliny opłukać. Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać rabarbar, maliny i mrożone czereśnie.
Zagotować, zmniejszyć ogień. Po 30 minutach dodać cukier. Zostawić na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Kompot przestudzić, przecedzić.
Pycha!!!
Takie domowe kompoty uwielbiam :) Są bez chemii i pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy kompocik musi być pyszny! :D Jeszcze nigdy nie piłam takiego z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kompot z rabarbaru, najczęściej z jabłkiem, muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy kompocik :)
OdpowiedzUsuńSmak wiosny :) uwielbiam rabarbar. U mnie dziś z miodem i z przesłaniem, więc zapraszam :)
OdpowiedzUsuńTen kompot to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPyszny kompot i jak pięknie się prezentuje. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze ;)
OdpowiedzUsuńKompocik pierwsza klasa, chętnie wykorzystam Twój przepis. U mnie ostatnio królował kompot rabarbarowo- gruszkowy z anyżem. Polecam, jeśli masz ochotę wypróbować inne połączenia z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kompot z rabarbaru
OdpowiedzUsuń