Domowy kompocik z dodatkiem rabarbaru

Jak tylko zaczynał się sezon rabarbarowy, obowiązkowo pojawiał się w domu kompot z jego dodatkiem. Ja, chcąc wykorzystać zamrożone czereśnie, również postanowiłam taki ugotować. Wyszedł pyszny...Nie ma jak to domowy, schłodzony kompocik do obiadu i nie tylko ;) Polecam!!!

Składniki:
3 l wody
40 dkg rabarbaru
10 dkg malin
40 dkg mrożonych czereśni
7 łyżek cukru

Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Maliny opłukać. Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać rabarbar, maliny i mrożone czereśnie.
Zagotować, zmniejszyć ogień. Po 30 minutach dodać cukier. Zostawić na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Kompot przestudzić, przecedzić.
Pycha!!!

10 komentarzy:

  1. Takie domowe kompoty uwielbiam :) Są bez chemii i pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy kompocik musi być pyszny! :D Jeszcze nigdy nie piłam takiego z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kompot z rabarbaru, najczęściej z jabłkiem, muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak wiosny :) uwielbiam rabarbar. U mnie dziś z miodem i z przesłaniem, więc zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten kompot to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny kompot i jak pięknie się prezentuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zmaminegozeszytu.pl15 maja 2017 22:07

    Bardzo dziękuję za miłe komentarze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kompocik pierwsza klasa, chętnie wykorzystam Twój przepis. U mnie ostatnio królował kompot rabarbarowo- gruszkowy z anyżem. Polecam, jeśli masz ochotę wypróbować inne połączenia z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam kompot z rabarbaru

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger