Schabowy prosto z patelni

Na co dzień staram się jeść dość zdrowo. Rzadko kiedy mam ochotę na kotleta schabowego, ale jak już się ona pojawi, to nie odmawiam go sobie. Podczas zakupów najlepiej poprosić panią w sklepie mięsnym, żeby "przepuściła" nam te kotleciki przez maszynkę. Dzięki temu kotlety będą soczyste a  my zaoszczędzimy czas i nie będziemy musieli rozbijać ich w domu. Szczerze polecam ;)

Składniki:
 3 kotlety schabowe (przeciśnięte przez maszynkę)
bułka tarta
mąka pszenna
2 jajka
sól, pieprz
masło klarowane

Wykonanie: 
Kotlety opłukać wodą, osuszyć, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Do głębokiego talerza rozbić jajka i roztrzepać je, do dwóch płytkich mąkę i bułkę tartą. Obtaczać kotlety w takiej kolejności: mąką - jajko - bułka tarta.
Smażyć na maśle klarowanym na rumiany kolor.
Podawać z surówką i ziemniaczkami.
Pycha!!!

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl19 kwietnia 2017 21:31

      Dokładnie, jest mega soczysty i chrupiący :)

      Usuń
  2. Konkretny obiadek. Czasem trzeba wszamać takiego schaboszczaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl19 kwietnia 2017 21:32

      I bardzo sycący, jak organizm się domaga schabowego, to nie można mu odmówić ;)

      Usuń
  3. To coś dla mojej drugiej połowy , uwielbia takie schabowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki i ta surówka. Ale zatęskniłam za tymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl21 kwietnia 2017 19:34

      Czasami warto się skusić ;)

      Usuń
  5. To będzie moja pierwsza potrawa z mięsa wieprzowego, gdy lekarz pozwoli mi ją spożywać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl21 kwietnia 2017 19:35

      Trzymam kciuki i już życzę Ci smacznego :)

      Usuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger