Schabowy prosto z patelni
Na co dzień staram się jeść dość zdrowo. Rzadko kiedy mam ochotę na kotleta schabowego, ale jak już się ona pojawi, to nie odmawiam go sobie. Podczas zakupów najlepiej poprosić panią w sklepie mięsnym, żeby "przepuściła" nam te kotleciki przez maszynkę. Dzięki temu kotlety będą soczyste a my zaoszczędzimy czas i nie będziemy musieli rozbijać ich w domu. Szczerze polecam ;)
Składniki:
3 kotlety schabowe (przeciśnięte przez maszynkę)
bułka tarta
mąka pszenna
2 jajka
sól, pieprz
masło klarowane
Wykonanie:
Kotlety opłukać wodą, osuszyć, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Do głębokiego talerza rozbić jajka i roztrzepać je, do dwóch płytkich mąkę i bułkę tartą. Obtaczać kotlety w takiej kolejności: mąką - jajko - bułka tarta.
Smażyć na maśle klarowanym na rumiany kolor.
Podawać z surówką i ziemniaczkami.
Składniki:
3 kotlety schabowe (przeciśnięte przez maszynkę)
bułka tarta
mąka pszenna
2 jajka
sól, pieprz
masło klarowane
Wykonanie:
Kotlety opłukać wodą, osuszyć, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Do głębokiego talerza rozbić jajka i roztrzepać je, do dwóch płytkich mąkę i bułkę tartą. Obtaczać kotlety w takiej kolejności: mąką - jajko - bułka tarta.
Smażyć na maśle klarowanym na rumiany kolor.
Podawać z surówką i ziemniaczkami.
Pycha!!!
Klasyczny, ale mega pyszny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jest mega soczysty i chrupiący :)
UsuńKonkretny obiadek. Czasem trzeba wszamać takiego schaboszczaka :D
OdpowiedzUsuńI bardzo sycący, jak organizm się domaga schabowego, to nie można mu odmówić ;)
UsuńTo coś dla mojej drugiej połowy , uwielbia takie schabowe :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam :)
UsuńKotleciki i ta surówka. Ale zatęskniłam za tymi smakami :)
OdpowiedzUsuńCzasami warto się skusić ;)
UsuńTo będzie moja pierwsza potrawa z mięsa wieprzowego, gdy lekarz pozwoli mi ją spożywać :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i już życzę Ci smacznego :)
Usuń