Sałatka z jarmużem i orzechami włoskimi
Każdy z nas z pewnością poznał już niesamowite właściwości jarmużu. Odkąd pierwszy raz go skosztowałam, zakochałam się w nim. Nie tylko za wartości odżywcze, ale też za różnorodne zastosowanie w kuchni. Dziś przedstawiam Wam sałatkę na zimno ze zblanszowanego jarmużu. Polecam!!!
Składniki na sos:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka, dokładnie przemieszać.
Składniki:
1 opakowanie jarmużu
3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny
Wykonanie:
Jarmuż opłukać, wrzucić na wrzątek, zblanszować.
Po trzech minutach odcedzić. Wrzucić do miseczki. Dodać orzechy włoskie, żurawinę, polać sosem, przemieszać.
Składniki na sos:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka, dokładnie przemieszać.
Składniki:
1 opakowanie jarmużu
3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny
Wykonanie:
Jarmuż opłukać, wrzucić na wrzątek, zblanszować.
Po trzech minutach odcedzić. Wrzucić do miseczki. Dodać orzechy włoskie, żurawinę, polać sosem, przemieszać.
Pycha!!!
Apetycznie wygląda ta sałatka :) fajne dodatki, z pewnością jest pyszna.
OdpowiedzUsuńDzięki. Polecam, bo jest bardzo dobra :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda ta sałatka. :-) Chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest bardzo dobra, a przede wszystkim zdrowa :)
UsuńBardzo smacznie wygląda, kusi samym kolorem :)
OdpowiedzUsuńKolor jarmużu po zblanszowaniu jest niesamowity :)
UsuńWspaniała ! i to połączenie smaków - uwielbiam :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńWidzę, żę by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń