Sałatka z jarmużem i orzechami włoskimi

Każdy z nas z pewnością poznał już niesamowite właściwości jarmużu. Odkąd pierwszy raz go skosztowałam, zakochałam się w nim. Nie tylko za wartości odżywcze, ale też za różnorodne zastosowanie w kuchni. Dziś przedstawiam Wam sałatkę na zimno ze zblanszowanego jarmużu. Polecam!!!

Składniki na sos:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka, dokładnie przemieszać.
Składniki:
1 opakowanie jarmużu
3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny


Wykonanie:
Jarmuż opłukać, wrzucić na wrzątek, zblanszować.
Po trzech minutach odcedzić. Wrzucić do miseczki. Dodać orzechy włoskie, żurawinę, polać sosem, przemieszać.
Pycha!!!

10 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda ta sałatka :) fajne dodatki, z pewnością jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl21 marca 2017 15:10

      Dzięki. Polecam, bo jest bardzo dobra :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka. :-) Chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl21 marca 2017 15:13

      Dziękuję. Jest bardzo dobra, a przede wszystkim zdrowa :)

      Usuń
  3. Bardzo smacznie wygląda, kusi samym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl21 marca 2017 20:35

      Kolor jarmużu po zblanszowaniu jest niesamowity :)

      Usuń
  4. Wspaniała ! i to połączenie smaków - uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl22 marca 2017 18:06

      Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie. Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger