Zupa z czerwonej soczewicy
Soczewica, w przeciwieństwie do ciecierzycy, nie wymaga długiego namaczania przed gotowaniem. Gotuje się ją bardzo szybko. Jest idealna do past, sałatek, pasztetów i zup. W tej ostatniej formie zagościła u nas w domu. Przedstawiam Wam szybki sposób na sytą i zdrową zupkę :)
Składniki:
soczewica czerwona (opakowanie 340 g)
1/2 por (biała część)
1/4 selera
1 pietruszka
1 puszka pomidorów krojonych
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju kokosowego
3 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
papryka chili
Wykonanie:
Soczewicę ugotować wcześniej. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce, por pokroić w plastry. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać pomidory, dalej smażyć.
Po 10 minutach dodać przecier, przemieszać, zalać bulionem, zagotować.
Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić solą, pieprzem papryką chili, ponownie zagotować. Zostawić na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Składniki:
soczewica czerwona (opakowanie 340 g)
1/2 por (biała część)
1/4 selera
1 pietruszka
1 puszka pomidorów krojonych
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju kokosowego
3 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
papryka chili
Wykonanie:
Soczewicę ugotować wcześniej. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce, por pokroić w plastry. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać pomidory, dalej smażyć.
Po 10 minutach dodać przecier, przemieszać, zalać bulionem, zagotować.
Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić solą, pieprzem papryką chili, ponownie zagotować. Zostawić na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Pycha!!!
Pyszna zupka. :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńI do tego baardzo sycąca :)
UsuńMniam, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMoja już też, posmakowała mi :)
UsuńBardzo lubię zupy z soczewicy, u mnie na blogu też niedługo będzie jedna taka ;)
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością ;)
Usuń