Zupa z czerwonej soczewicy

Soczewica, w przeciwieństwie do ciecierzycy, nie wymaga długiego namaczania przed gotowaniem. Gotuje się ją bardzo szybko. Jest idealna do past, sałatek, pasztetów i zup. W tej ostatniej formie zagościła u nas w domu. Przedstawiam Wam szybki sposób na sytą i zdrową zupkę :)
Składniki:
soczewica czerwona (opakowanie 340 g)
1/2 por (biała część)
1/4 selera
1 pietruszka
1 puszka pomidorów krojonych
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju kokosowego
3 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
papryka chili

Wykonanie:
Soczewicę ugotować wcześniej. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce, por pokroić w plastry. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać pomidory, dalej smażyć.
Po 10 minutach dodać przecier, przemieszać, zalać bulionem, zagotować.
Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić solą, pieprzem papryką chili, ponownie zagotować. Zostawić na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Pycha!!!

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl2 marca 2017 21:41

      I do tego baardzo sycąca :)

      Usuń
  2. Mniam, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z moich ulubionych zup :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl2 marca 2017 21:56

      Moja już też, posmakowała mi :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię zupy z soczewicy, u mnie na blogu też niedługo będzie jedna taka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl2 marca 2017 21:56

      Czekam z niecierpliwością ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger