Pudding ryżowy z bakaliami
Ostatnimi czasy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, nie kupujemy słodyczy w sklepie, tylko przygotowujemy je sami. Tym razem wpadłam na pomysł ryżu na słodko. Deser wyszedł smaczny i sycący. Polecam :)
Składniki:
3 garście orzechów włoskich
6 łyżek ryżu
2 łyżki miodu
3 łyżki kremu kokosowego
szczypta cukru wanilinowego
2 łyżki suszonej żurawiny
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Orzechy wrzucić na patelnię, podprażyć. Dodać miód, przemieszać, zostawić na patelni.
Do garnka wrzucić ugotowany ryż, dodać miód i krem kokosowy, dokładnie wymieszać, zagotować. Zblendować, dodać cukier wanilinowy, przemieszać.
Przełożyć do pucharków, udekorować karmelizowanymi orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Składniki:
3 garście orzechów włoskich
6 łyżek ryżu
2 łyżki miodu
3 łyżki kremu kokosowego
szczypta cukru wanilinowego
2 łyżki suszonej żurawiny
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Orzechy wrzucić na patelnię, podprażyć. Dodać miód, przemieszać, zostawić na patelni.
Do garnka wrzucić ugotowany ryż, dodać miód i krem kokosowy, dokładnie wymieszać, zagotować. Zblendować, dodać cukier wanilinowy, przemieszać.
Przełożyć do pucharków, udekorować karmelizowanymi orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Pycha!!!
Bardzo lubię ryż na słodko.:) Pychotka!
OdpowiedzUsuńPolecam, jak ktoś lubi bardziej słodkie można dać więcej miodu :)
UsuńZdrowe, pyszne i pięknie wyglądające :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńWitam,a skąd wziąć krem kokosowy??
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam dokładnie gdzie go kupiłam, ale na pewno w jednym z dużych marketów :-). Pozdrawiam
Usuń