Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Przez jakiś czas zastanawiałam się, co zrobić z kupionym wcześniej szpinakiem? Po otwarciu lodówki, w której znalazłam resztę potrzebnych składników, wątpliwości zostały rozwiane - będą roladki z piersi z kurczaka. Z doświadczenia wiem, że potrawy robione przeze mnie po raz pierwszy zawsze wychodzą smacznie :) Tak było i tym razem. Roladki rozpływały się w ustach i idealnie komponowały się ze swoim szpinakowym nadzieniem. Spróbujcie sami :)Polecam!!!


Składniki:
1 pęczek szpinaku
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 1/2 łyżki oleju kokosowego
70 dkg piersi z kurczaka
1/2 sera feta
200 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz do smaku
 
Składniki na sos:
1 łyżeczka mąki tortowej
4 łyżeczki śmietany 18%
7 łyżeczek wody

Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na 1 1/2 łyżki oleju kokosowego, po chwili dodać pokrojony czosnek, podsmażyć. Dodać umyty i osuszony szpinak.
Podsmażyć, odstawić do przestygnięcia. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nich szpinak i fetę, zwinąć roladki, pospinać je wykałaczkami (trzeba uważać, bo mięso z kurczaka po rozbiciu jest bardzo delikatne i się rozrywa).
Na patelni rozpuścić 1łyżkę oleju kokosowego, podsmażyć roladki z każdej ze stron na rumiany kolor.
Następnie zalać je bulionem i dusić pod przykryciem 15-20 minut. Roladki wyciągnąć. Z wywaru zrobić sos. Wodę zmieszać z mąką i śmietaną, dodać do wywaru. Zagotować. Mięso podawać z surówką i ryżem.
Pycha!!!







5 komentarzy:

  1. Pyszne roladki. :-) Bardzo fajna propozycja obiadowa. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zjadła bym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zmaminegozeszytu.pl21 lutego 2017 10:43

    Bardzo dziękuję i polecam :-)!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam roladki i szpinak! Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kurczaka w każdej postaci :) a to danie wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger