Surówka z pekińskiej z sosem czosnkowo-jogurtowym

Taką surówkę bardzo często robiła mama do niedzielnego obiadu. Wspominając dzieciństwo chętnie sięgam po ten przepis. Szybka w przygotowaniu, smaczna i tylko z czterech składników. Polecam!!!

Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, jogurt. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać do surówki.

Składniki na surówkę:
1/2 kapusty pekińskiej
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 średnia marchew
1 mała cebula

Wykonanie:
Kapustę pokroić, dodać kukurydzę, startą marchewkę i posiekaną w kostkę cebulę. Przed samym podaniem zalać sosem.
Przemieszać.
Pycha!!!


2 komentarze:

  1. Pyszna suróweczka w sam raz do obiadu, ale i na samo na pewno warto taką pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie suróweczki bardzo lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger