Surówka z pekińskiej z sosem czosnkowo-jogurtowym
Taką surówkę bardzo często robiła mama do niedzielnego obiadu. Wspominając dzieciństwo chętnie sięgam po ten przepis. Szybka w przygotowaniu, smaczna i tylko z czterech składników. Polecam!!!
Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, jogurt. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać do surówki.
Składniki na surówkę:
1/2 kapusty pekińskiej
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 średnia marchew
1 mała cebula
Wykonanie:
Kapustę pokroić, dodać kukurydzę, startą marchewkę i posiekaną w kostkę cebulę. Przed samym podaniem zalać sosem.
Przemieszać.
Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, jogurt. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać do surówki.
Składniki na surówkę:
1/2 kapusty pekińskiej
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 średnia marchew
1 mała cebula
Wykonanie:
Kapustę pokroić, dodać kukurydzę, startą marchewkę i posiekaną w kostkę cebulę. Przed samym podaniem zalać sosem.
Przemieszać.
Pycha!!!
Pyszna suróweczka w sam raz do obiadu, ale i na samo na pewno warto taką pochrupać :)
OdpowiedzUsuńTakie suróweczki bardzo lubię. :-)
OdpowiedzUsuń