Pyszna, domowa pomidorowa

To jedna z nielicznych zup, którą mogłabym jeść codziennie. Lekko kwaśna i mocno pomidorowa. Dziś podaję ją z makaronem, ale jako dziecko, mama serwowała mi ją z ryżem - takim rozgotowanym. Uwielbiałam ją w takiej wersji. Spróbujcie sami. Na pewno też Wam posmakuje:)
Składniki:
3 l wody
45 dkg piersi z kurczaka
1/2 selera (średniej wielkości)
por (zielona część)
2 pietruszki
3 marchewki
liście selera i lubczyku (ja miałam zamrożone)
2 pasaty pomidorowe (każda po 500 g)
1 puszka krojonych pomidorów (390 g)
zielona pietruszka do posypania (miała zamrożoną)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić mięso. Zagotować, pozbierać "szumy" i zmniejszyć gaz.
Gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Następnie wrzucić obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz liście selera i lubczyku.
Pogotować jeszcze ok. 40 minut. Pomidory przełożyć do miski, zblendować.
Wlać do garnka, dodać pasaty pomidorowe, zagotować.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
Pycha!!!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową ale ta wygląda cudownie !!! Mniammmmm !

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa pomidorowa jest bezkonkurencyjna. Moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna domowa pomidorówka, ja lubię i z makaronem i z ryżem, mogę jeść na zmianę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zmaminegozeszytu.pl18 stycznia 2017 18:04

    Dziękuję:) Domowa pomidorowa - najlepsza!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie bardzo podobną i jest pyszna, pasatę i pomidory krojone też zawsze obowiązkowo dodaje, pasata z primo gusto bardzo dobra jest, czuć, że z dobrych słodkich pomidorów, bardzo aromatyczna. Dodaję też trochę śmietanki 30 :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger