Duszona wołowina z warzywami
Za oknem cały czas mroźno. Zima nie odpuszcza - i dobrze. Dzieci mogą cieszyć się feriami zimowymi i śniegiem, który w ostatnich latach padał rzadko. Na takie zimowe dni idealna będzie moja propozycja obiadu: duszona wołowina z warzywami i czerwonym winem. Spróbujcie sami. Jest naprawdę smaczna!!!
Składniki:
70 dkg wołowiny
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 cebula
1 marchew
1/2 selera
1 por (biała część)
3- 4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mąki
1/4 szkl. wina czerwonego (wytrawne, półwytrawne)
1 passata pomidorowa (opakowanie 500 g)
1 papryczka chili
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, posypać mąką, przemieszać.
Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dodać wołowinę, podsmażyć, wyciągnąć ją na talerz.
Na to, co się wytopiło wrzucić pokrojone wg uznania warzywa. Również podsmażyć.
Następnie dodać mięso. Całość podlać winem i passatą pomidorową.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin ( na wolnym ogniu). Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą.
Składniki:
70 dkg wołowiny
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 cebula
1 marchew
1/2 selera
1 por (biała część)
3- 4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mąki
1/4 szkl. wina czerwonego (wytrawne, półwytrawne)
1 passata pomidorowa (opakowanie 500 g)
1 papryczka chili
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, posypać mąką, przemieszać.
Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dodać wołowinę, podsmażyć, wyciągnąć ją na talerz.
Na to, co się wytopiło wrzucić pokrojone wg uznania warzywa. Również podsmażyć.
Następnie dodać mięso. Całość podlać winem i passatą pomidorową.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin ( na wolnym ogniu). Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą.
Pycha!!!
Bardzo lubię wołowinę. To dla mnie najlepsze mięso. :-) Danie wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPorządny, syty obiad, u mnie na pewno by się sprawdził :)
OdpowiedzUsuńPycha obiadek :) Wołowinę strasznie lubię, ale niestety jem ją rzadko.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie gulasze, tylko ja bym oczywiście pominęła mąkę.
OdpowiedzUsuń;)
Usuń