Pudding chia z musem żurawinowym i wiórkami kokosowymi
Cieszę się na każdy nadchodzący weekend. To czas na odpoczynek i wspólne celebrowanie posiłków. Nic nas nie goni i nigdzie nie trzeba się spieszyć. Zapraszam Was na moje weekendowe śniadanie :)
Składniki:2 1/2 łyżki nasion chia
1 szkl. mleka migdałowego
10 dkg żurawiny
3 łyżki wody
11/2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Mleko wlać do miseczki, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Przemieszać. Przełożyć do ładnej szklanki lub słoiczka.
Wstawić do lodówki na całą noc (przez pierwsze 2 godziny przemieszać od czasu do czasu). Żurawinę opłukać, wrzucić na patelnię, dodać miód i cukier puder, podsmażyć. Przestudzić i zblendować.
Przełożyć ją do garnka, dodać 3 łyżki wody i 1 łyżeczkę syropu z agawy. Podgrzać.
Gotową żurawinę ułożyć na puddingu, posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki:2 1/2 łyżki nasion chia
1 szkl. mleka migdałowego
10 dkg żurawiny
3 łyżki wody
11/2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Mleko wlać do miseczki, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Przemieszać. Przełożyć do ładnej szklanki lub słoiczka.
Wstawić do lodówki na całą noc (przez pierwsze 2 godziny przemieszać od czasu do czasu). Żurawinę opłukać, wrzucić na patelnię, dodać miód i cukier puder, podsmażyć. Przestudzić i zblendować.
Przełożyć ją do garnka, dodać 3 łyżki wody i 1 łyżeczkę syropu z agawy. Podgrzać.
Gotową żurawinę ułożyć na puddingu, posypać wiórkami kokosowymi.
Pycha!!!
O mniam! Taki deserek to coś idealnego dla mnie :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę pycha!!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny deserek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda Twój deser :)
OdpowiedzUsuńPysznie, ja czasami takie "cóś" zjadam na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńpyyychota, lubię takie zdrowe deserki :-)
OdpowiedzUsuń