Polędwica z dorsza w pietruszkowym pesto

Siedząc przy biurku, pisząc jutrzejszego posta, patrzę w okno i nie wierzę! We Wrocławiu sypie śnieg i to porządnie. Można więc sobie tylko wyobrazić, co się będzie działo jutro rano na drogach... Mimo wszystko jest pięknie - nareszcie prawdziwa zima, zimno i śnieżnie. Zapraszam Was na coś ciepłego, z piekarnika - dorsza z pesto z pietruszki w otoczeniu pieczonych warzyw. Zdrowo i dietetycznie. Polecam!!!

Składniki na rybę:
60 dkg polędwicy z dorsza
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny (do skropienia ryby)
1/3 szkl. oliwy
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
zioła do ryby
12 pomidorków koktajlowych

 Składniki na pieczone warzywa:
1/4 selera
1 pietruszka
3 ziemniaki (średniej wielkości)
2 papryki
oliwa
rozmaryn
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą, posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny.
Pietruszkę umyć, wrzucić do blendera. Dodać pieprz cytrynowy, oliwę i sól. Zblendować.
Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować pesto i ułożyć pomidorki.
Przykryć folią. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (10 minut przed końcem zdjąć folię). Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki (wg uznania), wrzucić na blachę, posypać solą, pieprzem, rozmarynem i polać oliwą. Przemieszać.
Piec razem z rybą.
Pycha!!!

6 komentarzy:

  1. Pyszne danie. Jedna z moich ulubionych rybek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł na rybkę :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone rybki są najlepsze :) A do tego tyle warzyw! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie podane, nic tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger