Rosół inny niż wszystkie
Prawdziwy rosół
drobiowo-wołowy robi mama, kiedy mamy przyjechać w odwiedziny do domu
rodzinnego. Moja wersja odbiega bardzo od tej oryginalnej, ale jest dużo
szybsza i równie bardzo dobrze smakuje. Polecam Wam dużo prostszą odsłonę
rosołu z dodatkiem kurkumy:)
Składniki:
3 l wody
30 dkg piersi z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 ziemniaki
zielona część z pora
liść lubczyku i selera
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
1/2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić
i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić mięso. Zagotować,
pozbierać "szumy" i zmniejszyć.
Gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Następnie
wrzucić obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz liście
selera i lubczyku. Pogotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Podawać z zieloną pietruszką.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz