Gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i ziołami

Wołowina pojawia się u nas na obiad dość często, ale w formie bitek czy zrazów. Gulasz wołowy przyrządziłam po raz pierwszy. Był przepyszny, a mięso kruche. Polecam!!!

Składniki:
80 dkg mięsa wołowego (ja miałam udziec wołowy)
4 ząbki czosnku
5-6 pieczarek
2 cebule
3 marchewki
kilka liści laurowych
kilka gałązek tymianku
2 łyżki oliwy
1/2 szkl. piwa
600 ml bulionu wołowego
3/4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i mąką, przemieszać.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, podsmażyć.
Następnie dodać obrane i pokrojone pieczarki (na cztery), marchewkę (na grube plastry), cebulę (na osiem), czosnek (ząbki)oraz przecier. Przemieszać.
Wrzucić liście laurowe, tymianek, wlać piwo i bulion wołowy.
Przykryć pokrywką i włożyć na półtora godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Podawać z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Pycha!!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wołowinę - dla mnie to mięso idealne. Pysznie wygląda Twój gulasz. Mniam.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger