Sernik czekoladowy
Co można upiec mając w lodówce biały, mielony ser, a w barku gorzką czekoladę? Oczywiście, że sernik czekoladowy. W ciągu dwóch godzin od pojawienia się pomysłu, ciasto stało już na stole i cieszyło nasze podniebienia. Wypróbujcie sami, miłego weekendu:)
Składniki na masę:
1/2 kg sera mielonego
2 jajka
1/2 opakowania budyniu
śmietankowego z cukrem
1/4 szkl. mleka
1 łyżka oleju
1 czekolada gorzka
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,
dodać olej, mleko. Następnie wyłożyć ser i wsypać budyń.
Utrzeć. Wlać roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Przemieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Składniki połączyć ze sobą.
Składniki na ciasto:
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
175 g masła
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do
pieczenia i kakao.
Dodać żółtka, masło i cukier brązowy. Zagnieść ciasto. Rozłożyć je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wylać masę serową.
Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz