Pieczona papryka z czosnkiem, pietruszką i oliwą
Troszkę mnie nie było, natłok
obowiązków i pogoda sprawiły, że nic mi się nie chciało...Pewnie u Was było
podobnie:) Wraz z nowym miesiącem obiecuję poprawę i prezentuję Wam nowy
przepis: pieczoną paprykę z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Podana na zimno z pewnością
przypadnie Wam do gustu. Polecam!!!
1,5 kg papryki czerwonej
4-5 ząbków czosnku
5 łyżek siekanej pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę przekroić na pół i
pozbawić gniazd nasiennych, umyć i osuszyć.
Następnie ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia(miąższem do dołu) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 minut(do momentu przypieczenia się skórki). Gorącą paprykę ściągnąć z blachy i przełożyć na 20 minut do miski z pokrywką. Następnie ściągnąć skórkę, pokroić ją na mniejsze kawałki. Dodać posiekany w drobną kostkę czosnek, pietruszkę, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Przemieszać. Odstawić do
"przegryzienia" na 12 godzin. Pycha!!!
ale bym jadła! :D
OdpowiedzUsuńchociaż znając mnie pewnie jeszcze gorącą bym zmieliła na zupe krem :D
Polecam troszkę cierpliwości. Na prawdę się opłaca:D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczoną paprykę, a na taką mam szczególnie ochotę. :-)
OdpowiedzUsuńSuper polecam 😛 dodaje jeszcze bakłażany i cukinię
OdpowiedzUsuń