Pieczona papryka z czosnkiem, pietruszką i oliwą


Troszkę mnie nie było, natłok obowiązków i pogoda sprawiły, że nic mi się nie chciało...Pewnie u Was było podobnie:) Wraz z nowym miesiącem obiecuję poprawę i prezentuję Wam nowy przepis: pieczoną paprykę z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Podana na zimno z pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam!!!

Składniki:
1,5 kg papryki czerwonej
4-5 ząbków czosnku
5 łyżek siekanej pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Paprykę przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych, umyć i osuszyć.
Następnie ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(miąższem do dołu) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec ok. 30-40 minut(do momentu przypieczenia się skórki). Gorącą paprykę ściągnąć z blachy i przełożyć na 20 minut do miski z pokrywką. Następnie ściągnąć skórkę, pokroić ją na mniejsze kawałki. Dodać posiekany w drobną kostkę czosnek, pietruszkę, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.

Przemieszać. Odstawić do "przegryzienia" na 12 godzin. Pycha!!!

4 komentarze:

  1. ale bym jadła! :D
    chociaż znając mnie pewnie jeszcze gorącą bym zmieliła na zupe krem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam troszkę cierpliwości. Na prawdę się opłaca:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczoną paprykę, a na taką mam szczególnie ochotę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super polecam 😛 dodaje jeszcze bakłażany i cukinię

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger